Coevorden – In De Fabriek, de tijdelijke locatie van Theater Hofpoort aan de Sint Jansstraat, vond donderdagavond een mini-klimaatconferentie van Helga van Leur plaats. Gedrag van de mensen stond bovenaan het lijstje. Aangezien er maximaal dertig mensen aanwezig mochten zijn door de coronamaatregelen was er een livestream. Iedereen kon online meedoen.

Na afloop was iedereen bijzonder tevreden over het verloop van de avond.

Vanaf eind oktober gaan gemeenteraadsleden in Coevorden in gesprek met inwoners over klimaatverandering in het kader van ‘Raad op straat’. De aftrap was met de mini-klimaatconferentie. Na de introductie van de medewerkers aan deze avond door Presentator Andries Ophof stelde de deelnemers aan de discussie voor. Naas Helga van Leur waren dat Ronald Lanjouw, bezig met een werkgroep duurzaamheid van Dorpsbelangen Sleen-Diphoorn, Julian Grobbe en Roy Derks van Jongerenraad Coevorden en namens de raadswerkgroep Duurzaamheid Jerry Stoker en Henk Bouwers. Deze raadswerkgroep bestaat verder uit Erik Bonkes, Lars Hoedemaker, Gilbert Mulder, Ton Soppe en Ruud Wilting.

Helga van Leur gaf een overzicht van de veranderingen in het klimaat onder het motto ‘Laat u niet verrassen’, zij richtte haar blik op de gemeente Coevorden en bovenal kwam het gedrag van de mensen aan bod. Een van de stellingen was ‘Klimaatverandering is van alle tijden. De mens heeft daar geen invloed op’. Iedereen kon hierop reageren. Bijna 80 procent was het daarmee oneens en vindt dus dat de mens wel degelijk invloed heeft.

De complete mini-klimaatconferentie is via een link onderaan dit artikel te bekijken (vanaf 9.30 minuten).

Tijdens de avond wees Riekus Weggemans uit Noord-Sleen nog op het bestaan van Platform Duurzaam Coevorden. Dat is een overleg van de werkgroepen op het gebied van duurzaamheid in de dorpen in de gemeente Coevorden en projecten als ‘Um Zunst’ in Noord-Sleen.

Langs wijken en dorpen

De raadswerkgroep ‘Duurzaamheid’, bestaande uit de raadsleden bezoekt tot volgend voorjaar wijken en dorpen in Coevorden om met inwoners in gesprek te gaan over de gevolgen van klimaatverandering.

Foto’s: Bas Meinema.