Coevorden – Burgemeester Renze Bergsma droeg vanavond het stokje van de culturele gemeente van Drenthe over aan Albert Haar namens gemeente De Wolden. Nadat Coevorden in 2021 en 2022 Culturele Gemeente van Drenthe was, is het nu dus de beurt aan De Wolden.

Het ging niet om zomaar een stokje, maar om een echte wandelstok. Die verwees uiteraard naar het blijvende Cultuurpad in de gemeente Coevorden, maar herbergt ook allerlei symboliek: je kunt er op leunen, er iemand of jezelf een zetje mee geven en zoals Albert Haar zei: “Het kan ook de functie van stok achter de deur hebben.” Voor deze wandelstok was een speciaal plaatje gemaakt met een tekening van Harm Eggens.

Hoogtepunten

Na het welkomstwoord van Roelie Lubbers, de coördinator van de activiteiten in de afgelopen twee jaar, noemde Renze Bergsma nog eens de hoogtepunten. Net voor zijn aantreden als burgemeester in oktober 2021 vond al de bijzondere opening plaats met een rondrit door de hele gemeente, waarbij dorpen en de stad zorgden voor kunstwerken en coupletten van een lied, dat op de Weeshuisweide in z’n geheel werd gezongen. Daarna was er het theaterspektakel ‘Woeste Gronden’. “De eerste activiteit, die ik meemaakte”, aldus Bergsma, “was het Levenslied, gevolgd door lichtkunst, de presentatie van het Cultuurpad, de presentatie van het boek ‘Een Schricklijck Jaer’ van Ineke den Hollander, het kunstproject Souvenir, een podcastserie, de theatervoorstelling ‘Het Ontzet van Coevorden’, The Armed Man, het Concert bij de Brug in Zwinderen, de Garnizoensdagen, Bommen Berend en de tentoonstellingen in Stedelijk Museum Coevorden en Museum Thijnhof.” Dit overzicht is niet compleet, maar het is teveel om alle elementen te noemen.

Bergsma bedankte het kernteam, bestaande uit Roelie Lubbers, Anna Wiers, John de Vegt, wethouder Jeroen Huizing en ex-wethouder Bea Meppelink van harte voor hun inspanningen.

Souvenir

Het laatste project was ‘Souvenir’, een bijzondere tentoonstelling in Kunst op Vijf. Van het eindresultaat is een boekwerkje vervaardigd. Marieke Meijerink, werkzaam bij de gemeente Coevorden, was projectleider en overhandigde het eerste exemplaar aan Maarke Klein, kunstenares uit Zuidwolde. Het thema van het culturele jaar in Coevorden was ‘Verbonden in verhalen’. Dat sluit mooi aan bij het doel van Maarke Klein. Zij wil de verhalen van het landschap vertellen in haar kunstwerken en samen met anderen heeft zij de Stichting ‘Vertel je verhaal’ opgericht.

Tussen de bedrijven door werd nog een korte aftermovie getoond.

Vlinderprinses

Vervolgens kregen Gerrit Hegen, Harm Dijkstra en Jan Kruimink de gelegenheid om hun nieuwste project ‘De Vlinderprinses’ te presenteren. Al geruime tijd voor het culturele jaar zorgden zij voor de theatervoorstelling ‘De Toorn van Thunaer’ op landgoed De Klencke in Oosterhesselen, die bij velen in het geheugen gegrift staat. Nu, na het culturele jaar, is er dus een nieuw project. De uitvoering is in september 2024 nabij het Zweeler kerkje. Er hebben zich al heel wat belangstellenden gemeld om mee te werken aan deze productie, maar meer zijn nog welkom.

Tot slot van het officiële gedeelte was er een optreden van het Prokkelkoor onder leiding van Rensje Plantinga. Dit koor bestaat uit mensen met en zonder beperking en repeteert wekelijks in MFC Ravelijn Verbindt en is onderdeel van Talentencentrum Coevorden.

Daarna trad de band Brúúnsma, afkomstig uit Benneveld en omgeving op, en konden de aanwezigen in een groot aantal zalen van Hof van Coevorden de resultaten van de vele projecten bewonderen. Van deze mogelijkheid werd goed gebruik gemaakt. Ondertussen was Herman Roozen, de Stripmaker des Vaderlands, alweer druk bezig om de avond in cartoons vast te leggen.

Nog even bekijken wat er allemaal is gebeurd in de periode, dat Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe was? Alle artikelen over het culturele jaar zijn HIER te vinden.