En weer is (bijna) een dag voorbij met weinig buitenactiviteiten. Dus weer een dag op afstand. Een dag met een gedenkwaardige raadsvergadering en ook een dag waarop corona weer een gezicht kreeg: Christel en Marc uit Coevorden hebben al veel te verstouwen gekregen na hun zware ongeval in december 2018, nu krijgt het paar te maken met corona.
Mijn uitje van vandaag overdag bestond uit het halen van enkele boodschappen, verder is het binnen blijven en genieten van het uitzicht vanaf mijn woning. Ik ben behoorlijk moe van het anticiperen op andermans gedrag, want soms is dat nodig. Er waren een paar opvallende dingen. Bij een drogist stonden een paar medewerkers wel wat dicht op elkaar. Op de Markt zat een groep jongeren van zes tot acht personen. Zij zaten wel op gepaste afstand van elkaar, maar dergelijke samenscholingen zijn nu uit den boze.
In de supermarkt was een oudere man continu aan het bellen en lette niet erg goed op zijn omgeving. Een vrouwelijke klant had bedacht om alle wasmiddelen eens grondig te bekijken terwijl ik in hetzelfde gangpad wat wilde hebben. Ik wacht graag hoor, maar ik kan me niet voorstellen wat zo interessant aan wasmiddelen is. Verder was er iemand die blijkbaar niets had gekocht, hij liep rakelings langs de wachtende klanten bij de kassa. Ik las, dat supermarktmedewerkers in den land erover klagen dat klanten zich niet aan de regels houden. Ik merkte de afgelopen dagen op, dat vakkenvullers soms gezellig met elkaar staan te praten. Ik hoorde een vrouw een gangpad verderop hevig hoesten en dacht ‘Die vrouw hoort thuis te blijven.”
Verder is het erg stil op straat en houdt bijna iedereen zich gelukkig aan de regels. De inwoners van de gemeente verdienen daarvoor alle waardering, dat zij goed op zichzelf en elkaar letten.
Raadsvergadering
De raadsvergadering moest vanavond blijkbaar doorgaan in verband met de installatie van de nieuwe wethouder. Er waren wel maatregelen genomen om de afstand van minimaal anderhalve meter tussen de circa vijftien raadsleden, de paar genodigden en de mensen van de media te bewaren. Toch was het behoorlijk opletten geblazen en niet in alle gevallen lukte dat, zo zag ik op afstand. Ik vond het toch behoorlijk risicovol om zo’n dertig mensen in één ruimte te hebben en zo dachten meer aanwezigen erover.
Volgens de aangescherpte regels geldt: wie met meer dan drie personen ’samenschoolt’ en te weinig afstand in acht neemt, riskeert een forse boete. Burgemeesters en politie kunnen hierop handhaven….
Het wordt wel tijd, dat het college richting inwoners wat laat horen om de inwoners een hart onder de riem te steken. Inwoners kampen met problemen, hetzij zakelijk hetzij privé. Het blijft tot nu toe angstvallig stil.
Christel en Marc
Dagelijks benader ik mensen, die in de knel komen door de coronacrisis. Dat doe ik uiteraard via telefoon of de sociale media. Christel Peters en Marc Slagter hadden in december 2018 een ernstig ongeval en kampen blijvend met de gevolgen ervan. Zij behoren dan ook tot de risicogroep. Nu komen de gevaren van het coronavirus daar nog eens bij.
Marc zit inmiddels anderhalve week thuis met klachten die kunnen duiden op het coronavirus. “Het begon anderhalve week geleden, vlak voor het weekend, toen Christel last kreeg van haar keel, snotterig werd en lichte koorts kreeg. Zelf was ik nog niet ziek, maar merkte dat ik wat tegen keelpijn en verkoudheid aan hing. Omdat Christel vanwege haar herstel nog niet een enorme weerstand heeft, hebben we die dag voor de zekerheid contact opgenomen met de GGD en onze huisarts. Na een aantal telefoontjes was het advies duidelijk: binnen blijven, sociale contacten vermijden en pas weer naar buiten als we 24 uur klachtenvrij waren.”
Corona-verdacht
In de loop van die dag kreeg Marc meer last van zijn klachten. “Op advies van mijn huisarts en de GGD heb ik ervoor gekozen om in mijn eigen huis te blijven totdat ik weer klachtenvrij ben, juist ook om Christel en haar zoon niet aan te steken. Bij Christel zetten de klachten niet echt door gelukkig. Bij mij wel helaas in de loop van vorig weekend. Ik heb vorige week meerdere keren contact gehad met de GGD en mijn huisarts. Sinds een week ben ik officieel corona-verdacht. Ik word niet getest, maar moet er volgens de huisarts vanuit gaan dat ik inderdaad besmet ben met het coronavirus.
Toch raar als je die boodschap te horen krijgt. Ik voel me niet enorm ziek gelukkig, mijn klachten blijven redelijk gelijk. Ik houd wel de vinger aan de pols bij de huisarts. Zolang ik klachten heb, blijf ik in huis. Gelukkig kan ik vanuit huis mijn werk doen. Mijn familie en buren zorgen ervoor dat ik mijn boodschappen in huis krijg, dat is heel fijn!
Ook Christel blijft binnen, net als haar zoon. We hebben veel contact via WhatsApp en we spreken elkaar alle dagen. Het is niet fijn om verplicht binnen te moeten blijven, apart van elkaar. Ook mijn kinderen zie ik vanwege mijn klachten niet. We willen absoluut geen risico’s nemen om elkaar of anderen aan te steken, hoe vervelend dat ook is. Meer dan dat kunnen we niet doen met elkaar.”
Marc heeft diverse malen geprobeerd om via de app van een supermarkt boodschappen te bestellen en te laten bezorgen. “De eerstvolgende mogelijkheid om te bezorgen is eind volgende week! Dat kon via de Coop gelukkig sneller.”
Boos
Tot slot: “Ik kan boos worden op de mensen die doodleuk met zijn allen naar de bouwmarkt gaan of het park of strand. Alsof de gezondheid van een ander niks waard is. Hopelijk helpen de aangescherpte maatregelen hiertegen. En anders inderdaad maar flinke boetes uitdelen!”