Coevorden – De teams van de Roparun komen tweemaal door Coevorden: op zaterdagavond 4 juni en op zondag 5 juni. Ditmaal start de noordelijke route bij Vliegveld Twente op zaterdagmiddag, de deelnemers leggen 560 kilometer af om op maandag 6 juni te eindigen in Rotterdam.

Drijfveer

De familie Hoegen heeft de doorkomst in Coevorden georganiseerd met hulp van vele vrijwilligers. “Wij hebben in onze familie- en vriendenkring veel te maken gehad met kanker”, aldus Bert en Marjon Hoegen, die de organisatie samen met hun kinderen Nicol en Jeroen doen. Zij vertellen over hun initiatief. “Een paar jaar geleden dreigden de activiteiten rond de doorkomst niet door te gaan. Wij hebben het toen overgenomen en hebben de Stichting Doorkomst Roparun Coevorden opgericht. De slogan van de Roparun ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’ is voor ons de drijfveer. Het was in het begin wel zoeken, want er moest veel geregeld worden: verkeersregelaars, verzekeringen, subsidies, EHBO, vergunningen, enzovoorts. En we zorgen voor drinken en lunchpakketten voor onze vrijwilligers.”

Zij krijgen veel waardering en dat is merkbaar aan het aantal sponsors. Ook stelden velen prijzen voor de verloting op zondag ter beschikking. De sponsors staan vermeld op de Facebookpagina van Doorkomst Roparun Coevorden.

Dochter Nicol heeft geschenkjes voor alle teams gemaakt, die in Coevorden worden uitgereikt. Zij heeft een webshop Nicol’s Creaties met liefde gemaakt. Een deel van de opbrengst van de verkopen via de webshop gaat ook naar het goede doel. Zoon Jeroen helpt zijn vader met de IT-aangelegenheden en het intekenen van de kaarten. Marjon bezocht heel wat winkeliers en zo was ieder gezinslid druk met de Roparun.

Zaterdagavond

De teams komen Coevorden zaterdagavond binnen via De Mars en lopen via de Rhododendron. Daar wordt gezorgd voor een feestelijke sfeer en treedt zanger Tonny Janssen op. “De aanwonenden zijn opgeroepen om bijvoorbeeld de vlag uit te hangen, het huis en de straat te versieren en auto’s zoveel mogelijk van de straat te halen en te parkeren op de oprit of de parkeerplaatsen voor een gemakkelijke doorgang. Ze hebben van ons vlaggen gekregen. Die kunnen zij naderhand weer bij ons inleveren, zodat we die volgend jaar weer kunnen gebruiken.” De teams lopen vervolgens via de Nordhornerstraat richting Ossehaar.

Zondag

Vanuit Dalen en via de brandweerkazerne, waar een pleisterplaats is, gaan de teams naar het centrum van Coevorden.

De activiteiten op zondag 5 juni zijn van 12.00 tot 18.00 uur en spelen zich af op en rond de Markt. Er zijn optredens van Tonny Janssen en Jeffrey Hendriks en de bands Dirty Boulevard en de Lemonade Band. “Het podium staat ditmaal in de buurt van Ganzen Geesje, zodat de terrasbezoekers en de doorkomende teams er direct zicht op hebben. Voor de doorkomst van de teams worden dranghekken geplaatst”, aldus de familie Hoegen. “Natuurlijk hopen we, dat de teams volop worden toegejuicht.”

Loopgroep Coevorden is present op de Markt. Bert Hoegen hoopt, dat er in de toekomst ook een team uit Coevorden gaat meedoen aan de Roparun, net zoals dat het geval is in Sleen met Sleen4life en in Dalen met De Turfrunners.

De horecaterrassen worden sfeervol ingericht en er wordt een verloting gehouden. De opbrengst ervan is uiteraard voor de Stichting Roparun. Verder is er een kleurwedstrijd voor kinderen en treedt Home Dance Company op. Miss Ganzenhoedster, Mini-Miss Ganzenhoedster en waarschijnlijk ook Mini-Mister Ganzenhoedster zijn van 15.00 tot 16.00 uur op de Markt om de deelnemers aan te moedigen. De Schutterij van Koevorden verwelkomt de teams om 14.30 uur met een daverend kanonschot. Het videoteam van de Roparun is van de partij, dit team maakte tevoren al opnamen in Coevorden. De jeugdbrandweer is actief en Goed Licht maakt foto’s van het evenement.

Voor de familie Hoegen zit het er dan nog niet op. Bert, Marjon, Jeroen en Nicol gaan de volgende dag naar Rotterdam om de binnenkomst van de teams mee te maken.