Coevorden – Herman Dechesne is de nieuwe centrummanager van Coevorden. Al woont hij in Drachten, hij is zeker niet onbekend met Coevorden vanuit zijn eerdere werkzaamheden.

Wie is de 55-jarige Herman Dechesne? “Ik kom uit een ondernemersgezin in Leeuwarden. Mijn vader en zijn broer hadden een hoedenzaak met dertien vestigingen. Later, toen de animo voor hoeden afnam, zijn zij overgestapt op luxe dameskleding.” Geen van de kinderen wilde echter de winkels overnemen, al zijn zij veelal wel werkzaam als ondernemer.

Bemoeienis met Coevorden

Herman Dechesne heeft een technische achtergrond, maar richtte zich op het vastgoed in de retail. Hij was eerder twaalf jaar werkzaam bij Laurus, waartoe ook Super De Boer behoorde. “Ik ken dan ook het pand aan de Spoorhavenstraat. Daarna stapte ik in 2006 over naar Ahold. Ik ken daardoor vele winkelgebieden boven de A12.“

Door zijn werk voor Ahold Vastgoed had hij bemoeienis met tal van locaties van Albert Heijn, waaronder ook de vestiging in Coevorden. “Samen met toenmalig wethouder Geert Roeles hebben we jaren geleden gekeken naar de mogelijkheid voor een verhuizing van Albert Heijn naar de Drostenstraat.” Door deze werkzaamheden kent hij ook de Gansehof.

Zelfstandig professional

In 2017 kwam Dechesne tot de conclusie, dat hij nog meer in het veld zou willen werken. “Ik verliet Ahold in 2018 en sloot mij aan bij Weusthuis Associatie. “Dat is een groep zelfstandige professionals van Weusthuis en Partners. Ik kan wel zelfstandig, maar ik kan gebruikmaken van de kennis, expertise, ondersteuning en faciliteiten van Weusthuis. Ook fijn is, dat ik kan sparren met collega’s.”

Zijn voorganger in Coevorden, Mischa de Gier kende hij al. “Hij was mijn contactpersoon bij de gemeente Groningen. Bovendien zagen we elkaar bij het maandelijkse overleg van centrummanagers in Drenthe. Dechesne is namelijk ook centrummanager in Beilen.”

Dechesne werkt twee dagen per week, op woensdag en donderdag, in Coevorden. Zijn werkplek is aan de Oosterstraat 24.

Op stoom

Dechesne is zich nu aan het ‘invreten’ in al hetgeen speelt in Coevorden. “Ik stap op een rijdende trein, die al aardig op stoom is. De centrumplannen, zoals die afgelopen week zijn gepresenteerd, zijn breed en professioneel aangepakt.” Hij noemt drie sporen -om in treintermen te blijven- in het centrum. “Ten eerste de openbare ruimte, leefstand en het parkeren, ten tweede de ondernemers en vervolgens de marketing.”

Stilzitten is killing

Dechesne stelt “Stilzitten is killing. Ik ontmoet veel ondernemers, die positief kritisch zijn. De lokale ondernemers maken daarin het verschil. Dat zijn over het algemeen niet de gemakkelijkste mensen. Zij hebben een bepaalde manier van communiceren, waarin energie zit. Bij deze ondernemers leeft een soort coöperatieve gedachte.”

Transitie

Door de plannen krijgt het centrum een heel nieuw uiterlijk. “Ik voel het historische karakter en dat is doordacht opgenomen in de plannen.” Een van zijn aandachtspunten is de verplaatsing van winkels, waarbij het gebruikmaken van de transitiesubsidie een speerpunt kan worden. In de plannen geldt als uitgangspunt het compacter maken van het centrum.

Parkeren

Dechesne vindt het toelaten van auto’s in een deel van de Friesestraat (tussen Stationsplein en Schoolstraat, red.) niet zo verkeerd. “De snelle boodschappen bij bepaalde winkels zou je kunnen faciliteren. Het parkeren voor klanten moet echt een onderwerp zijn”, zo besluit hij.

Beweging

Het voordeel van Coevorden is het historische karakter en het marketingspoor ‘Stad van strijd’ vind ik prima. Hier gebeuren leuke dingen. Hij noemt daarbij het Plantenasiel. “Dat er beweging is, is heel prettig.”

Lees ook:

Centrummanager Mischa de Gier neemt afscheid