Watergraaf Stefan Kuks van Waterschap Vechtstromen heeft vanmiddag het startsein gegeven voor de campagne voor de waterschapsverkiezingen op woensdag 15 maart. Dat vond plaats bij het water naast pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve in Holthone.

Hij deed dit door een groot verkiezingspotlood te water te laten samen met Faduma Yussuf uit Emmen Bargeres en Barend van Zadelhoff uit Holtheme. Zij zijn samen met Gemma Nienhuis uit Enter de gezichten van de campagne van waterschap Vechtstromen.

Meebeslissen over water

Alle inwoners van Nederland mogen op 15 maart meebeslissen over de toekomst van water in hun buurt. “Onderzoek laat zien dat ruim 90 procent van de inwoners van Zuidoost-Drenthe, het Vechtdal en Twente het werk van de waterschap belangrijk vindt. Toch geeft ruim 60 procent van hen ook aan dat ze meer zouden willen weten over wat het waterschap in hun regio doet”, zo laat het waterschap in een persbericht weten.

In het gebied van waterschap Vechtstromen is tweederde van de inwoners bekend met de rol van het waterschap bij extreem weer. Dit blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Citisens in opdracht van de Unie van Waterschappen heeft uitgevoerd. Als inwoners gevraagd wordt om te kiezen geeft 88 procent aan liever vooraf te investeren om schade door droogte of wateroverlast te voorkomen ten opzichte van 9 procent die liever pas wil repareren als er schade is.

Het waterschapsbestuur heeft de komende jaren met meer van dit soort actuele dilemma’s te maken. De waterschappen willen bijvoorbeeld dat er bij nieuwe bouwplannen wordt nagedacht over de effecten van extreem weer. Ongeveer 80 procent van de inwoners van het werkgebied van waterschap Vechtstromen vindt dat het water bepaalt waar onze huizen komen tegenover 7 procent die liever overal bouwt.

In Nederland worden steeds meer microverontreinigingen, zoals medicijnresten, in ons water aangetroffen. Deze worden doorgespoeld en komen via de riolering naar de rioolwaterzuivering. Daarmee worden de kosten voor rioolwaterzuivering steeds hoger. Met meer dan 20 rioolwaterzuiveringsinstallaties zuivert waterschap Vechtstromen al het rioolwater in ons gebied. Acht op de tien inwoners uit het gebied van Vechtstromen vindt dat wij bewuster moeten omgaan met wat wij door de gootsteen spoelen, tegenover één op de tien die liever extra investeert in zuiveren. En tot welk niveau moet water worden gezuiverd? 58 procent kiest voor super schoon water, tegenover 28 procent die vindt dat een beetje vervuiling erbij hoort.

Uit het onderzoek van Citisens blijkt dat bijna 70 procent van de inwoners van het werkgebied van waterschap Vechtstromen daarvoor de stemhulp gebruikt. Deze kan ingevuld worden op www.vechtstromen.mijnstem.nl. De deelnemende partijen zijn Water Natuurlijk, CDA, AWP, VVD, 50PLUS, ChristenUnie, Ouderenpartij, SGP, BBB en BVNL. Op de lijsten staan ook diverse kandidaten uit de gemeente Coevorden. Op www.vechtstromen.nl/verkiezingen staat veel informatie over de verkiezingen en de standpunten van de politieke partijen.

Foto: Samen met ambassadeurs Faduma Yussuf en Barend van Zadelhoff, geeft Stefan Kuks het startsein voor de waterschapsverkiezingen op 15 maart (foto: Jan Anninga).