Coevorden – Voor de derde keer wordt in het centrum van Coevorden het Charles Dickensfestijn gehouden, dat plaatsvindt op zondag 22 december van 13.00 tot 17.00 uur. Om de aandacht te vestigen op dit evenement is heel spontaan een winkelpand ingericht als Charles Dickenshuis. Het pand aan de Friesestraat is op de dag zelf geopend.

Veel medewerkenden

Sandra Jonker en Harm Jan Veenstra behoren tot de werkgroep van de Coevorder Handelsvereniging, die de organisatie van dit spektakel voor hun rekening nemen. Zij krijgen daarbij enthousiaste medewerking van onder andere Annie Drogt, Greetje Jonker en Geertje Spijkerman. “Veel vrijwilligers van de jaarlijkse Halloween in de Ballast doen ook nu mee”, vertelt Sandra Jonker. “Er zijn zo’n 75 vrijwilligers in Dickenstenue. Daarnaast nemen Maaike Tromp en Jolanda Sturing van TipPo en Jolpo Entertainment het straattheater voor hun rekening en zorgen voor de figuur van Scrooge”, aldus Sandra. Harm Jan Veenstra vult aan: “Onder de vrijwilligers zijn ook mensen die toneelspelen. Bij elk typetjes wordt aan de vrijwilligers meegegeven welke rol zij vervullen en welke manier van doen daarbij hoort.”

De leden van de werkgroep hebben de winkeliers gevraagd om die dag hun kleding aan te passen aan het thema. Ook zou het mooi zijn als de etalages worden aangepast.

Kerstmarkt en meer

Die koopzondag 22 december is er bovendien een kerstmarkt in de winkelstraten. Ook de winkeliers kunnen daarbij aansluiten. De activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door Centrummanagement Coevorden.

Her en der staan kraampjes waar glühwein en flammkuchen te verkrijgen, evenals andere heerlijke hapjes en drankjes. Kinderen kunnen gratis pannenkoekjes bakken. Harm Jan: “En in de stad rijdt een arrenslee met Friese paarden. Ook de kerstman is present met wie iedereen op de foto kan.” Daarvoor is een professionele fotograaf aanwezig, die zorgt voor het vastleggen van de activiteiten.

Muziek en zang

Voor muziek en zang is ook gezorgd: zo zijn kinderkoor Kids Sound uit Sleen (tot voor kort bekend als Ozewiezewoze), de Moorbloazers uit Nieuw-Schoonebeek, Sweelodie uit Zweeloo, De Vestezangers uit Coevorden, zangkoor Gaia en is er een draaiorgel.

Facebook

Houd voor alle laatste nieuwtjes en leuke acties de Facebookpagina in de gaten.

Sing-along

“Tegelijkertijd”, vertelt Sandra, “is er de Dag van de Binnenstad, ditmaal omgedoopt in ‘Kerst in de binnenstad’. Zo is er op de Weeshuisweide ook van alles te doen in samenwerking met Theater Hofpoort. Er is een sing-along (meezingconcert) met K&M, bestaande uit Karin Levin en (Monique van der Ster. Bovendien doet popkoor Sing & Swing mee.

De gemeente is present met de laatste informatie en er is een meet & greet met Maya de Bij.”

De sing-along begint om 15.30 uur, daarna zijn er vanaf 16.00 uur optredens van Mark Bouwers & Nick Arends, Hannah Mae en Tony Neef. Harm Jan: “De finale is om 17.30 uur, waarin iedereen samen ‘Do they know it’s Christmas Time’ zingt.”

IJzerkoekenoproer

Het wordt een druk weekend in Coevorden, want de dag ervoor wordt voor de tweede keer het ijzerkoekenoproer nagespeeld. Dit evenement is fors uitgebreid ten opzichte van de eerste editie.

Foto: Esselien de Groot.