Dalen – De tweede fase van De Caspershof is zojuist ingeluid. Er komen tien nieuwe appartementen op de plek waar eerder het gemeentehuis van Dalen stond.

Uitstraling

Bouwbedrijf W.R. Scholten uit Dalen realiseerde eind 2016 het eerste deel van het project, dat in totaal uit vier fasen bestaat. De tweede, derde en vierde fase zijn verkocht aan Bouwbedrijf Zweers uit Ane. “Ik vind het belangrijk”, zo zei Johan Scholten van het bouwbedrijf tijdens een bijeenkomst in dorpshuis De Spinde, “dat het centrum van Dalen de uitstraling krijgt die het verdient.”

De naam Caspershof is ontleend aan Hof Caspers, de woning (een rijksmonument) die op hetzelfde terrein staat. In een later stadium volgen fase 3 en 4 waarbij de zichtlijn naar de woning in stand blijft.

Scholten prees de samenwerking met de gemeente Coevorden, die was vertegenwoordigd door de wethouders Jan Zwiers en Jeroen Huizing.

Bouwbedrijf Zweers

“De volgende fasen zouden een fors beslag leggen op onze organisatie”, aldus Scholten, “terwijl er voortgang in de bouw moet zitten. Daarom heb ik de volgende fasen verkocht aan Bouwbedrijf Zweers, een gedegen familiebedrijf. Ik wil het bedrijf feliciteren met de aankoop.” Hij overhandigde de vlag van Dalen aan Allard Zweers, die de vlag fier kan laten wapperen als het hoogste punt van de nieuwbouw is bereikt.

Betekenis voor Dalen

In een korte reactie zei wethouder Jan Zwiers, dat Johan Scholten met zijn bedrijf heeft getoond wat hij voor Dalen betekent. “In 2013 deed ik min of meer de belofte, dat Dalen een dorpshuis zou krijgen. In 2014 hebben we hierover nader gepraat en dat heeft geleid tot de realisering ervan.”

De wethouder en de familie Zweers kenden elkaar al van de periode, dat Jan Zwiers accountant was in Coevorden.

Focus op fase 2

Allard Zweers is mede-eigenaar van Bouwbedrijf Zweers, dat inmiddels meer dan veertig jaar bestaat. “Wij zijn inmiddels de derde generatie in het bedrijf. We kwamen in contact met Johan Scholten en we waren direct enthousiast, ook over de fraaie, traditionele bouw.” Hij zegde toe bij de onderaannemers zoveel mogelijk gebruik te maken van de diensten van lokale ondernemers. De focus ligt eerst op fase 2, zo benadrukte hij.

Verkoop

Net als bij fase 1 van zeven appartementen gebeurt de verkoop via Naober Makelaars. “We zijn blij”, liet Dolf Schürmann van de makelaardij weten, “dat we ook fase 2 mogen doen. Er komen in fase 2 tien appartementen in drie bouwlagen. De prijzen variëren van ruim 389.000 euro tot 575.000 euro. Het grootste appartement heeft een oppervlakte van meer dan 170 vierkante meter. In fase 1 hebben de bewoners de beschikking over een garage, in deze fase komt er een parkeerkelder. Iedereen krijgt daarin een eigen plek toegewezen.”

Inloopbijeenkomsten

Aankomende week, van maandag 10 tot en met donderdag 13 februari van 18.00 tot 20.00 uur houdt Naober Makelaars inloopavonden in het kantoor aan de Sallandsestraat 106 (in Het Nieuwe Bastion). Met de bouw van fase 2 wordt begonnen als voldoende woningen zijn verkocht.

Ontwerp

Het ontwerp van de woningen is van de hand van Annette Baarda van Bouwkundig Advies- en Ontwerpbureau Heijnen. Willy Heijnen maakte daarop de uitgewerkte tekeningen.

In januari 2016 werd het voormalige gemeentehuis, dat de naam De Spinde droeg, door wethouders Jan Zwiers overgedragen aan Johan Scholten. Een groot deel van het gebouw werd gesloopt ten behoeve van de appartementen. Het resterende deel werd gerenoveerd en is nu dorpshuis De Spinde, waarvan vele verenigingen gebruikmaken.

De opening van het appartementengebouw Caspershof vond plaats in december 2016. De Spinde werd in maart 2017 officieel geopend.

Hoofdfoto v.l.n.r. Dolf Schürmann, Allard Zweers, wethouder Jan Zwiers, wethouder Jeroen Huizing, Johan Scholten. Het rechterdeel (zie foto hieronder) is de nieuwbouw in fase 2. Foto’s en tekst: Esselien de Groot