Harma Bos is sinds eind vorig jaar de buurtsportcoach voor senioren. Het doel is om meer ouderen in beweging te krijgen. De doelgroep ligt haar na aan het hart, mede omdat er juist bij ouderen zoveel winst te behalen is.

“Bewegen kan de zelfredzaamheid van ouderen vergroten, waardoor ze mogelijk langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar samen bewegen helpt bijvoorbeeld ook tegen eenzaamheid”, aldus Harma. Niet voor niets probeert ze vol enthousiasme ouderen te stimuleren om (meer) samen te bewegen.

Vitaal ouder worden

Het grootste doel in Harma’s werk is ‘Vitaal ouder worden’. Haar lessen hebben dan ook met zelfredzaamheid te maken. De oefeningen kunnen daarbij helpen. Bijvoorbeeld om zelf je haren te kunnen wassen, een trui over je hoofd te kunnen doen en je sokken aan te kunnen trekken. “Zijwaartse spieren heb je nodig om in balans te blijven. Kracht en coördinatie zijn heel belangrijk. Onder andere om te voorkomen dat je valt. Ik doe ook altijd oefeningen voor de vingers. Die kunnen weer helpen bij bijvoorbeeld het opendraaien van een pot,” aldus Harma.

Fietsactiviteiten en inspiratiesessies

Naast de beweeglessen organiseert Harma samen met Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond fietsactiviteiten.

Voor de komende weken staan de volgende activiteiten op het programma: dinsdag 2 juli, sporthal Broekveld Sleen, de driewielfietsontdekdag; dinsdag 9 juli, happen en trappen van uit Dalen; dinsdag 27 augustus, Fietstocht Cultuur vanuit Coevorden.

Tevens verzorgt Harma regelmatig inspiratiesessies, bijvoorbeeld in buurthuiskamers. “Je moet als buurtsportcoach zorgen dat je zichtbaar bent. Mensen moeten je leren kennen. Dat maakt de drempel om mee te doen kleiner. En dat is natuurlijk wat we willen.”

Voor meer informatie: kijk dan op de website www.actiefincoevorden.nl, mail naar buurtsportcoaches@mwcoevorden.nl of bel 06-33319811.