Sinds vrijdag wordt gewerkt aan rookvrije bushaltes in Drenthe. Daarmee wil de Mobiliteitsraad Drenthe, bestaande uit de provincie en gemeenten, bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Gedeputeerde Nelleke Vedelaar en wethouder Raymond Wanders van de gemeente Emmen ‘openden’ de eerste rookvrije halte in Emmen.
In Drenthe zijn 922 bushaltes waar een rookvrije zone gaat gelden. Eerst worden de grotere haltes (met 5000 reizigers per jaar) rookvrij en daarna volgen de kleinere bushaltes. Binnen twee jaar moeten dan alle bushaltes in Drenthe rookvrij zijn.
De komende weken komt er voorlichting in de bussen voor de passagiers. Alle haltes krijgen uiteindelijk een rookvrije wegmarkering. Gedeputeerde en voorzitter van de Mobiliteitsraad Nelleke Vedelaar: “De Mobiliteitsraad Drenthe zet zich in voor veilig reisgedrag van alle inwoners in Drenthe. Daar hoort ook aandacht voor de gezondheid bij. Het is enorm belangrijk dat iedereen in Drenthe prettig en gezond kan reizen. Heel fijn dat we in samenwerking met vervoerders ervoor gaan zorgen, dat dat de bushaltes een rookvrije zone worden.” Wethouder Raymond Wanders: “Dit initiatief van de Mobiliteitsraad om bushaltes rookvrij te maken, brengt ons weer een stap dichterbij onze ambitie om kinderen in een rookvrije omgeving te kunnen laten opgroeien.”
Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF en Longfonds, streven naar een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van (mee)roken. Dit doen ze samen met honderden partijen in Nederland, waaronder vele gemeenten. Samen werken zij aan het realiseren van een Rookvrije Generatie in 2035. Carla van Gils, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, is blij met deze stap van de mobiliteitsraad Drenthe: “Het is fantastisch dat in zo’n grote regio alle bushaltes rookvrij worden gemaakt. Een belangrijk signaal, want ‘niet roken’ is gezonder voor medereizigers én zorgt ervoor dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Zo komt een rookvrije samenleving weer een stap dichterbij.”
Zelfs rookverslaafden willen liever niet dat hun kinderen gaan roken maar,…alleen “Zien roken doet roken”.
Het is uitsluitend na-aperij want geen kind heeft in eerste instantie behoefte aan een hap rook.
Absurd om een afvalstof bewust te inhaleren. Je gaat toch ook niet bewust aan een uitlaat zuigen.
Het is, door het zien en nieuwsgierigheid, een veelal op manipuleerbare leeftijd opgelopen rot verslaving.
Een rotverslaving welke uitsluitend op bevrediging werkt en verder niets leuks oplevert.
Daarom moeten we met elkaar streven naar een rookverbod in het openbaar met zolang nog nodig afgezonderde rookplekken.