Coevorden – Burgemeester Renze Bergsma opende vanochtend, onder het toeziend oog van gemeentearchivaris Henk Mepschen, de tentoonstelling over de vrouwenbeweging in Coevorden. De kleine expositie in Hof van Coevorden vindt plaats in het kader van Internationale Vrouwendag en duurt tot en met vrijdag 17 maart.

Van 1927 tot en met 2012 was de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVvH), afdeling Coevorden, actief. De naam werd veranderd in NvVH-Vrouwennetwerk, momenteel is er geen afdeling in de gemeente Coevorden. De vrouwen van de NVvH waren heel actief. In het gemeentearchief zijn heel wat stukken en voorwerpen opgeslagen van de vereniging. Die zijn voor deze gelegenheid verzameld en uitgestald in vitrines in de hal van het gemeentehuis. De tentoonstelling is te zien tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis.

“Geen ongeëmaniceerde theemutsen”

“Leden zijn geen ongeëmancipeerde theemutsen”. Het is een van de veelzeggende koppen van de krantenartikelen die onderdeel uitmaken van de expositie. Maar er is meer te zien. De tentoonstelling is samengesteld door gemeentearchivaris Henk Mepschen. Hij vertelt: “We hebben de vitrines ingericht met uiteenlopende archiefstukken. Denk daarbij aan notulen- en kasboeken, krantenberichten en foto’s, maar ook aan voorwerpen als vlaggen, stempels, Picardtprenten en zelfs een zilveren schaal die de vrouwenvereniging ooit heeft gewonnen tijdens het jaarlijkse Zuidenveld.”

Foto’s: Nicole Donkervoort/gemeente Coevorden.