Coevorden – Brandweerpost Coevorden houdt zaterdag 10 september weer een open dag. Na twee jaar afwezigheid kan het evenement weer worden gehouden. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom bij de brandweerkazerne aan de Hulsvoorderdijk.

Deze brandweerpost is één van de 36 brandweerposten in de Veiligheidsregio Drenthe. In Coevorden zijn er dertig vrijwilligers, die dag en nacht beschikbaar paraat staan. Zij hebben uiteraard een opleiding gevolgd om de taken uit te voeren. Brandweerpost Coevorden wordt circa 145 maal per jaar gealarmeerd. De kerntaken van de brandweermensen zijn optreden bij brandbestrijding, technische hulpverlening, incidenten met gevaarlijke stoffen en bij de bestrijding van waterongevallen. In Coevorden zijn er nog twee aanvullende diensten: het gereedmaken van grootwatertransport en de bediening van de hoogwerker. Daarnaast is er een jeugdbrandweerkorps waarvoor jeugdleden in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar worden voorbereid op een opleiding tot manschap.

Programma open dag

Tijdens de open dag worden de brandweertaken getoond en uitgelegd. Verder zijn er demonstraties en activiteiten waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Op het achterterrein worden vijf demonstraties van inzet gegeven. Er is aandacht voor de huis-, tuin- en keukenbrandbestrijding door IVM Coevorden, verkeersongevallen/dode hoek bij vrachtverkeer. waterongevallen met de reddingsbrigade Zuidoost-Drenthe, specialistische technische hulpverlening met een kraan uit Emmen, de grensoverschrijdende samenwerking met Freiwillige Feuerwehr Emlichheim en Laar, er is een informatiestand waar brandweervrijwilligers worden geworven. Ook het ambulancevervoer heeft een informatiestand, de politie Zuidoost-Drenthe is vertegenwoordigd en er wordt een film getoond over de gang van zaken van hulpvraag tot inzet.

Voor jeugd zijn er ook diverse activiteiten, zoals een waterspel, een brand blussen en demonstraties van de jeugdbrandweer. Kinderen kunnen op de foto met een oldtimer, zij kunnen zich laten schminken en zich uitleven op een springkussen.

Verzoek

Het verzoek is om zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen: “Hierdoor houden we het veilig aan de Hulsvoorderdijk!”, aldus de brandweer.

Foto: de open dag in 2019, in 2020 en 2021 vervielen de open dagen vanwege corona.