Coevorden – Sinds half november houdt de Wilhelminaschool uit Coevorden in de Brede School SOM een ontbijt voor haar leerlingen. De zogenoemde Boterhammenbar kan worden gefinancierd met dank aan de subsidie van het Jeugdeducatiefonds. Iedere ochtend geniet ruim de helft van de leerlingen van het ontbijt.

“In eerste instantie zouden de leerkrachten zelf de Boterhammenbar organiseren, maar dat was best intensief en lastig om daadwerkelijk de lessen om half negen te starten. Gelukkig hebben we sinds de eerste week een geweldige vrijwilliger, Hanny Dekker”, vertelt Anne Kerssies.

Hanny vertelt: “Ik ben enorm betrokken bij de school en organiseer al jaren de overblijf. Ik vind het fijn om samen met een aantal moeders het ontbijt te regelen.” Iedere ochtend rond kwart voor acht is Hanny al druk om alles klaar te zetten voor de hongerige maagjes.

Vanaf acht uur druppelen de leerlingen, soms met hun moeder, binnen en is het een gezellig moment aan de ontbijttafel. Yasmine vertelt dat zij en haar moeder vaak het ontbijt thuis overslaan, omdat ze bang was om te laat op school te komen. Ze zijn erg blij met de Boterhammenbar. Anne Kerssies: “Hopelijk vindt er een vervolg plaats, want we hebben nu tot eind februari subsidie van het fonds. We merken door het ontbijt meer rust in de klas, kinderen klagen niet meer over trek in eten vanaf een uurtje of negen. Daarbij is het wetenschappelijk bewezen dat een gevulde maag bijdraagt aan een betere concentratie.”

Foto’s: Onderwijsstichting Arcade/Gerjo Stegeman.