Coevorden – In Coevorden wordt ingehaakt op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Door vrouwen en voor vrouwen zijn er activiteiten op zondag 8 maart.

“De activiteiten”, vertelt Wilma Luiken van Icare, “zijn voor alle vrouwen. Vrouwen mogen best nog wat meer opkomen voor zichzelf, bijvoorbeeld wat betreft banen en salariëring.” Naast Wilma zijn Saskia Kluwen van Theater Hofpoort, moeders vanuit Home Start Coevorden, Maatschappelijk Welzijn Coevorden en Talentencentrum Coevorden betrokken bij de organisatie.

Het thema is ‘Vrijheid’ en daaraan wordt in Coevorden een uniek tintje gegeven.

Barre tocht in hongerwinter

Om 14.00 uur komen de deelnemers bijeen bij Het Arsenaal. Daar geeft auteur Marjolein Meijering een presentatie van haar boek ‘Ze gaat je onder de handen dood’.

Marjolein beschrijft in haar boek, op basis van het verhaal van haar oma, hoe haar oma -Willy Berends-Vroegop- tijdens de hongerwinter op juist 8 maart 1945 bij haar schoonouders in Coevorden aankwam, samen met haar zoontje van anderhalf en haar baby van twee maanden oud.

Familie

Marjolein Meijering uit Zoetermeer is het pseudoniem van Marjolein Berends. Zij is de dochter van Wim en Janneke Berends en geboren en getogen in Coevorden. Wim Berends (1955) verzorgt bij de bijeenkomst de muziek. Het zoontje van weleer is zijn broer Jan en de baby is Meta Westinga.

Marjolein maakt een podcast over de tocht. De eerste aflevering staat inmiddels op haar website, deel 2 tot en met 12 worden gepubliceerd van 26 februari tot en met 8 maart.

Wandeling

Na deze presentatie volgt er een stadswandeling onder leiding van een vrouwelijke gids naar MFC Ravelijn Verbindt aan de Linthorst Homanlaan. Daar gaan de vrouwen met elkaar in gesprek en zorgt TalentenCentrum Coevorden voor de muziek. De deelnemers mogen iets lekkers meenemen voor bij de koffie.

Deze Vrouwendag is een opstap naar volgend jaar, waarin de organisatie groter wordt opgezet.

Gratis filmkaartje bij aanmelding

Aanmelden voor deelname kan bij Wilma Luiken via w.luiken@icare.nl. Bij aanmelding krijgt elke deelnemer een kaartje voor de film ‘De Dirigent’ op donderdag 12 maart in Theater Hofpoort. De film draait om 15.00 en 20.00 uur.