Dalerveen – Maar liefst 240 pagina’s met opmerkelijke, verrassende en herkenbare verhalen op basis van de feiten met veel beeld en vele anekdotes uit het verleden. Dat is in het kort de inhoud van ‘Op Dalerveen’, een boek over de historie van het dorp. Donderdag 15 juni wordt het fraai vormgegeven boek gepresenteerd in dorpshuis De Boerhoorn in Dalerveen.
Een groep enthousiaste vrijwilligers uit het dorp heeft meer dan zeven jaar gewerkt aan het boek. Zij verzamelden ordners vol informatie en prachtige plaatjes, spraken veel (oud-)inwoners en oud-burgemeesters en zorgden hiermee voor een lezenswaardige historische reis door het verleden van het dorp.
Onder leiding van Anna Wiers ontstond destijds een actieve werkgroep. Zo kon voor het beeld een beroep worden gedaan op het rijke archief van fotograaf Henk Benting, die decennia vooraan stond bij alle belangrijke gebeurtenissen in het dorp. Ook voor het schrijven en de vormgeving kon een beroep worden gedaan op mensen met wortels in Dalerveen in de personen van respectievelijk Jasper Bunskoek en Boudewijn Benting.
Een boek over Dalerveen, volledig gemaakt door Dalerveners zelf dus. Daar is de werkgroep trots op. “Als het verleden iets bewezen heeft, is het dat de inwoners van Dalerveen erg goed zijn in het samenwerken om doelen te bereiken. Ze waren samen aandeelhouders van de zuivelfabriek en hadden als één van de eerste dorpen in Zuidoost-Drenthe een coöperatieve boerenleenbank. Dat samenwerken blijkt ook nu weer het geval.”
De titel van het boek verwijst naar de eerste vermeldingen van het dorp, dat eeuwen geleden met dank aan enkele hoger gelegen zandgronden als een eiland in het moeras lag. In oude documenten uit de veertiende eeuw wordt al gesproken over inwoners ‘up den nyen vene’ en later ‘op ’t Daler Vene’. Nog altijd gebruiken inwoners soms de term ‘op Dalerveen’ als zij spreken over hun dorp.
Het boek is vormgegeven als een historische reis door het dorp, waarbij 32 bijzondere plekken zijn uitgelicht. Aan al deze plekken is een hoofdstuk gewijd. Dat varieert van het station en de molen (die niet meer bestaan) tot het bloeiende verenigingsleven en bijzondere huizen en families. “De historie van Dalerveen geeft een heel mooi beeld van de ontwikkeling door de tijd van een Drents dorp. Het zal daarmee ook voor mensen die Dalerveen niet kennen een interessante reis zijn om te maken.”
‘Op Dalerveen’ wordt op donderdag 15 juni officieel gepresenteerd in dorpshuis De Boerhoorn in Dalerveen. Tot en met 10 juni kan het boek in de voorverkoop worden gekocht voor 20 euro. Een boek bestellen kan via boekdalerveen@gmail.com. Na de presentatie kost een exemplaar 25 euro en is het onder meer verkrijgbaar op het School- en Volksfeest van 16 tot 18 juni in Dalerveen en de ReadShop aan de Friesestraat 26 in Coevorden.
Foto: de werkgroep, v.l.n.r. Anna Wiers, Rensje Plantinga, John Ettekoven, Tanja Mulder, Geesje Lamberts, Jasper Bunskoek, Tineke Bos, Jolanda van der Meer, Gerco Otten, Henk Benting (foto: Boudewijn Benting).