Coevorden – Vanmiddag is in de Stadskerk het boek ‘Een Schricklijck Jaer’ over 1672 in het noordoosten van de republiek gepresenteerd. Schrijver van het boek is Ineke den Hollander, die eerder al zorgde voor ‘t Aangename eener reis door goede wegen, een tocht door de geschiedenis van de gemeente Coevorden’.
Het boek is geschreven in het kader van het 350-jarig Ontzet van Coevorden en Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe 2021-2022.
Het gezelschap in de kerk werd welkom geheten door Sonja Geurts-Japenga van Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, de uitgever van het boek. Daarop was het woord aan wethouder Bea Meppelink. “In het boek laten we de feiten spreken, waarbij we trots mogen zijn op onze herkomst. De verhalen in het boek, toegankelijk voor een breed publiek, verdienen onze aandacht.” Zij bedankte alle betrokkenen bij het boek.
Rampjaar 1672
In 2022 is het 350 jaar geleden dat het rampjaar 1672 zich in Nederland voltrok. Ook Coevorden en Noord-Nederland hebben deel uitgemaakt van het strijdtoneel. Het beleg van Groningen is daarbij bekender dan de gebeurtenissen in Coevorden en de rest van Noord-Nederland. Daarom ontstond het plan om een toegankelijk populair-wetenschappelijk boek uit te brengen over 1672 in de Noordelijke Nederlanden, waarin Coevorden, Drenthe, Groningen en Overijssel een prominente rol spelen.
‘Een Schricklijck Jaer’ gaat over oorlog. Oorlog bestaat echter niet alleen uit legeraanvoerders, soldaten en wapens. Oorlog gaat ook over gewone mensen in een ontwrichte maatschappij. Die gewone mensen passeren in dit boek eveneens de revue. Hoe zag hun maatschappij eruit, hoe leefden zij samen: de regenten, de predikanten, de burgers, de boeren?
Het boek is vanaf eind deze week te koop bij de ReadShop aan de Friesestraat 26 in Coevorden en kost 25 euro.
Eerste exemplaren
Bea Meppelink bood de eerste exemplaren aan van het boek aan enkele personen, die nauw waren betrokken bij de totstandkoming van het boek: historicus Gerrit Kleis uit Geesbrug, voorzitter Peter IJspeert van GO350, behorend bij Vereeniging Groningens Ontzet en de meelezers Mieke Hendriks en Martin van der Linden, historicus bij Stichting IJsselacademie.
Een groepje wandelaars onder de naam De Opmars brengt het boek naar Leek. Zij kregen uit handen van de wethouder een hoed, waarop de verbintenis tussen Coevorden en Groningen zichtbaar is gemaakt. Ook werden zij voorzien van een routekaart en uiteraard het boek.
Wandeling naar Groningen
Vanaf de kerk vertrokken de wandelaars met tromgeroffel. Zij leggen dezelfde route af als de Tocht van Bommen Berend op zaterdag 27 en zondag 28 augustus.
Vanavond om 22.00 uur komen zij aan bij de Valtherschans in Valthe. Het programma is verder: vrijdag 3 juni: 7.30 uur, vertrek vanuit Valthe; diverse activiteiten op de route naar Zuidlaren waar om 18.30 uur wordt gefinisht op de Brinkstraat 2; zaterdag 4 juni: 4.00 uur, vertrek vanuit Zuidlaren; 9.00 uur, aankomst op Grote Markt in Groningen, ontvangst door Rabenhaupt en overhandiging hoed; 12.00 uur, finish bij het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord in Leek en en overhandiging van het boek aan Feyo Sickinghe, nazaat van één van de hoofdrolspelers uit het boek.
De route kan worden gevolgd via de Facebookpagina van Tocht om de Noord.