Coevorden – Joop Brink kreeg vandaag een mooi afscheid nadat hij acht jaar wethouder is geweest. Door de verkiezingsuitslag zit Joop Brink wel weer in de gemeenteraad voor de PvdA. Lovende woorden waren er voor de voormalig wethouder, net als Joop Brink mooie woorden had voor zijn vrouw Albertje, de familie, buren en vrienden. Velen waren aanwezig om Joop de hand te reiken.

Burgemeester Renze Bergsma sprak over een langzaam afbouwen van het wethouderschap. “Ik zie jou nog dagelijks in het gemeentehuis terwijl jouw opvolger Joop Slomp als in functie. Wij staan dat voorlopig nog wel even toe”, grapte hij om eraan toe te voegen dat Joop Brink altijd van harte welkom is. “Joop gaat altijd door, niet gehinderd door wat dan ook. Wij zullen jouw gedrevenheid niet vergeten en dat geldt ook voor de inzet voor het sociaal domein. Jij hebt het verschil gemaakt door sterk te zijn in visiedenken. Jouw stokpaardje is gezondheid en het sport- en preventieakkoord. Tijdens de Nationale Sportweek in september van het afgelopen jaar was jij werkelijk bij alle activiteiten. Ook het programma ‘Kansrijk opgroeien’ en generatiearmoede hadden jouw aandacht en je hebt een groot hart voor de opvang van vluchtelingen. Verbindend besturen was jou op het lijf geschreven. Mooi was, dat je vorig jaar door collega’s gekozen werd als beste Drentse bestuurder. De Zilveren Ster van de gemeente, die je tijdens de laatste raadsvergadering kreeg, is dik verdiend.”

Joop Brink wilde geen cadeaus, maar een bijdrage voor het Rudie Zwols Fonds. De burgemeester maakte bekend, dat het binnengekomen bedrag door de gemeente zal worden verdubbeld.

Gerda van der Woude sprak namens de huisartsen. Zij vergeleek Joop Brink met een appel. “Hij komt uit de buurt en wat is-ie goed. Als wethouder ben je een van de partners in het streven naar gezonder leven. Je hebt jezelf daarmee een beetje onsterfelijk gemaakt. Je hebt je sterk gemaakt voor de huisvesting van huisartsen en aanverwante diensten in één gebouw. Daardoor is het ook voor jonge collega’s aantrekkelijk om daar te werken. Om welke kleur appel het gaat? Rood natuurlijk!” Zij schonk namens de huisartsen een appelboom. “Dat is een teken van dankbaarheid.”

Opvolger Joop Slomp hield het kort maar krachtig. “Je bent altijd enorm betrokken bij de partij en je was altijd bereid om je inbreng te hebben. Bedankt, Joop!”

Tot slot was het woord aan Joop Brink. “Hoe moet dat nu met mij?” vroeg hij zich hardop af. “Wat heb ik graag samengewerkt met het college, de politiek en de raad. Ik heb ervan genoten en ik ben dankbaar dat ik het vertrouwen kreeg.” Hij deelde een pluim uit aan de ambtelijke organisatie. “De ambtenaren zorgden voor de continuïteit en de uitvoering. Ik ben blij zoveel ambtenaren te zien, zowel ‘oud’ als jong. Ik dank iedereen voor de dynamiek, de draagkracht en de inbreng. Ik bedank ook vrienden, familie en buren, die altijd klaarstaan.” Het slot was voor zijn partner. “Albertje en ik zijn al veertig jaar bij elkaar. Zij zegt heel verstandige dingen. Ik dank haar voor de toewijding, de trouw, de liefde en de zorgzaamheid. Voor ons gezin is zij de steun en toeverlaat, voor mij in het bijzonder.”