Coevorden – De Internationale Vrouwendag in Coevorden wordt donderdag 14 maart afgesloten met het vertelconcert ‘Frieda’ in het Synagogemuseum aan de Kerkstraat 36 in Coevorden.

Het vertelconcert wordt uitgevoerd door Oihana & Lineke. Tijdens de avond maakt Marieke Gaymans een kunstwerk. De voorstelling begint om 19.30 uur. De entreekosten zijn voor vrienden van Stichting Synagoge Coevorden 7,50 euro, voor andere belangstellenden 10 euro p.p. Aanmelden is aan te raden, dat kan via secretaris@synagoge-coevorden.nl.

Het programma gaat over het muzikale multitalent Frieda Belinfante (1904-1995). Het bijzondere van dit concept is dat verhaal, muziek en beeld samenkomen in één voorstelling. Frieda Belinfante verklaarde vlak voor haar dood dat ze “vijftig jaar te vroeg werd geboren”. Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Daarnaast was ze celliste, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre. Ze trad op in Het Concertgebouw, maar uiteindelijk werd haar carrière gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog. Ze werd -als dochter van een Joodse vader- zeer actief in het verzet en zij was onder andere één van de initiatiefnemers van de explosie op het Bevolkingsregister in Amsterdam en vervalste persoonsbewijzen. Ze vluchtte uiteindelijk via Zwitserland naar Amerika, waar ze de Amerikaanse nationaliteit aannam.

In Nederland was Frieda bevriend met collega-kunstenaars als Willem Sandberg en musici als Rosa Spier en Hans Schouwman. Veel van haar collega-kunstenaars overleefden de oorlog niet.

Tijdens het concert staat alle muziek in dienst van het verhaal over Frieda Belinfante. Oihana & Lineke spelen o.a. muziek van Daniel Belinfante, Henriette Bosmans, Ernest Bloch, Camille Saint-Saëns, Antonin Dvořák en Fanny Mendelssohn. Daarnaast vertellen ze uitgebreid haar verhaal, zodat de luisteraars meegenomen worden in het leven van deze sterke vrouw.