Coevorden – Ook ditmaal vond de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op 10 mei plaats bij de Bentheimerbrug. Bij de brug staat een monument ter nagedachtenis van de op 10 mei 1940 gesneuvelde Bernardus Drenth (20) en Jitse Veenstra (21) uit De Wilp.
Zij sneuvelden tijdens de grensbewaking bij Coevorden. Beide soldaten fietsten nietsvermoedend langs de Lutterhoofdwijk toen zij werden doodgeschoten. De Bentheimerbrug werd destijds opgeblazen.
Na het welkomstwoord van Jerry Stoker, voorzitter van de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden, legde loco-burgemeester Joop Slomp een krans, bijgestaan door Jerry Stoker. Vervolgens legden Nadine Timmer en Tirza Bakker, leerlingen van De Nieuwe Veste bloemen bij het evenement, evenals Trijntje Kruk-Sloots namens de historische vereniging. Bij de ceremonie was ook adjudant Schottert namens defensie aanwezig.
Jan Benjamins uit Dalerpeel blies het Signaal Taptoe, waarna een minuut stilte in acht werd genomen. Drie dakdekkers, die in de buurt aan het werk waren, stonden tijdens deze minuut ook stil.
Loco-burgemeester Joop Slomp hield een korte toespraak. “Wij gedenken de twee militairen Jitse Veenstra en Bernardus Drenth, maar ook alle anderen die hun leven gaven voor de vrijheid. Daarnaast gaan de gedachten ook uit naar Israël, Gaza en Oekraïne en al die andere plaatsen waar oorlogen en conflicten zijn. Het is belangrijk om te blijven herdenken en we kijken ook naar het hier en nu. Ik bedank de historische vereniging voor de jaarlijkse organisatie van deze herdenking.”
Tot slot overhandigde Trijntje Kruk het kruis met de datum 10 mei 1940 aan Evelien Wieling, directeur van Stedelijk Museum Coevorden, die het zal toevoegen aan de museumcollectie.
Vijf jaar geleden werd een monument bij de Lutterhoofdwijk bij Nieuwe Krim onthuld, dat is voorzien van een origineel element van de tankversperring. Op de avond van 9 mei 1940 werden betonringen met hulp van enkele omwonenden op de weg geplaatst als wegversperring.