Nog een paar dagen en dan zijn er versoepelingen op diverse terreinen. Ondanks de versoepelingen wijst de Rijksoverheid erop dat de basisregels blijven gelden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. Bovendien is de oproep om je te laten vaccineren zodra dit kan.

De eerste stap wordt gezet op woensdag 28 april. Die dag om 4.30 uur vervalt de avondklok. Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal twee mensen per dag en ga maximaal eenmaal per dag op bezoek. Beperk het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.

Terrassen

De terrassen kunnen open van 12.00 tot 18.00 uur onder voorwaarden. Het maximumaantal gasten op een terras is vijftig. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal twee personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel op minder dan 1,5 meter afstand. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruikmaken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. Bekijk hier alle regels op het terras.

Winkels

Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder afspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximumaantal bezoekers in een winkel. Ga zoveel mogelijk op een rustig tijdstip en het liefst alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 6.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht. Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen worden verkocht. De geldende regels zijn via deze link te bekijken.

Onderwijs

Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer één dag per week les op locatie volgen. Dat kan alleen onder voorwaarden. Vanaf mei zijn zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.

Tweede stap

De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden. Op 3 mei wordt bekend of deze tweede stap gezet gaat worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan.

Foto: tijdens de openstelling van de horeca vorig jaar bij De Ganzenhoedster.