Dalen – Het is deze maand een eeuw geleden dat Jan Hoiting het idee opvatte om samen met zijn vrouw Ginie van hun hobby hun werk te maken. Dat betekende het begin van het bedrijf aan de Hoofdstraat in Dalen. Inmiddels zijn Inge de Ridder-Hoiting, kleindochter van Jan, en haar echtgenoot Johan de Ridder alweer dertien jaar de trotse eigenaren van het bedrijf.

Jan Hoiting had een boerderij, maar besloot het roer om te gooien. Hij schreef Autobedrijf J. Hoiting in bij de Kamer van Koophandel in Meppel. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot een bedrijf dat in de wijde omgeving bekend staat om zijn vakmanschap, betrouwbaarheid en goede service. “Het lokale karakter kenmerkt ons nog steeds, maar inmiddels komen mensen vanuit het hele land naar ons toe”, vertelt eigenaar Johan De Ridder.

Werkzaamheden

Hoe anders was dat in 1922. De werkzaamheden bestonden toen uit reparatie van (motor)rijwielen, en pompen, verkoop van benzine uit blik en vele andere klussen. Al snel was ‘Autoline van Jan en Gine’ een bekende leus in Dalen en omgeving. Auto’s deden hun intrede in Dalen en werden ter reparatie aangeboden. Ook de eerste benzinepomp in het dorp werd een feit. In 1934 werd de boerderij afgebroken om plaats te maken voor een modern pand met bovenwoning midden in het centrum. Dat is nog steeds de plek waar het bedrijf is gevestigd.

Tragisch ongeval

“Mijn vader Jan en zijn broer, oom Henk, verloren hun vader op tragische wijze”, vertelt Inge de Ridder. “Mijn vader kreeg een ongeluk en opa Jan ging bij hem kijken. Hij liep daarbij onder een auto en overleed een dag later. Mijn vader, toen 19 jaar, en zijn broer stonden er op dat moment alleen voor.” Samen zetten de broers Hoiting het bedrijf voort, dat uitgroeide tot een veelzijdig autobedrijf, gecombineerd met een rijschool en bergingsbedrijf.

Renault

Jan Hoiting verkocht de eerste auto in 1924, een Renault, aan dokter Christiaans. Nog steeds speelt Renault een belangrijke rol in Autobedrijf J. Hoiting. In 1964 werd de samenwerking tussen het autobedrijf en Renault bekrachtigd. Zijn zoons Jan en Henk bouwden dit in de jaren zestig, zeventig en tachtig verder uit. Naast het dealerschap van Renault voor de verkoop en onderhoud van personen- en bedrijfsauto’s werden tractoren verkocht en onderhouden. Ook waren er het eigen benzinestation en een bergingsbedrijf.

Derde generatie

In 2009 is het bedrijf overgenomen door Johan en Inge, de derde generatie dus. Dit maakt van Autobedrijf J. Hoiting één van de weinige honderdjarige familiebedrijven. Uitstekende service en passie voor het vak staan nog steeds voorop. Johan de Ridder: “We blijven voorop lopen in ontwikkelingen en diensten en blijven ons afvragen hoe wij de klant zo goed mogelijk kunnen bedienen en ontzorgen. We staan niet stil en kijken vooruit. Auto’s zullen nooit verdwijnen uit ons straatbeeld. We zijn en blijven een familiebedrijf dat sfeer, professionaliteit en gedrevenheid uitstraalt net als 100 jaar geleden.”

Kijkje achter de schermen

Het honderdjarige bestaan is een mijlpaal die Johan en Inge niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. De komende maanden neemt Autobedrijf J. Hoiting de klanten en andere belangstellenden mee in de geschiedenis van het bedrijf, onder andere via de sociale media als de pagina op Facebook en op Instagram. Zo geven zij een kijkje achter de schermen.