Aalden – In een aantal asielzoekerscentra is onrust ontstaan onder de bewoners en vonden demonstraties plaats, zo berichtte VluchtelingenWerk Nederland vrijdag. Dat was ook het geval in het azc in Aalden.

“Asielzoekers demonstreren sinds een aantal dagen bij verschillende azc’s om aandacht te vragen voor de lange wachttijden bij de IND. Directe aanleiding is een recente maatregel van staatssecretaris Broekers-Knol die zorgt voor een grote onduidelijkheid wanneer asielzoekers kunnen beginnen aan hun asielprocedure. Recent gearriveerde asielzoekers krijgen na een paar weken al hun eerste gesprek, terwijl duizenden asielzoekers soms al langer dan een jaar wachten. ‘Geef ons de kans om een nieuw leven te beginnen’, schrijven mensen op kartonnen bordjes”, aldus VluchtelingenWerk op haar website. Op deze website staat een tijdlijn van het verloop.

“De gevolgen van de eerdere bezuinigingen bij de IND blijven zich opstapelen. Sinds 2018 trekt Vluchtelingenwerk al aan de bel omdat de wachttijden enorm opliepen en er geen oplossing voor het probleem kwam. Inmiddels, ruim twee jaar verder, wachten mensen nog steeds maanden tot jaren op een eerste gesprek. Vluchtelingen voelen zich machteloos en niet gezien.”