Coevorden – In MFC Ravelijn Verbindt in Coevorden werd dinsdagmiddag, op Wereldarmoededag, de tweede editie van Sterke Verhalen, Diepe Dialogen gehouden. Ervaringsdeskundigen en professionals gingen onder leiding van Annouchka Ringers-Straatsma, programmamanager Kansrijk opgroeien bij de gemeente Coevorden, met elkaar in gesprek over armoede in de breedste zin van het woord. Want armoede is vaak veel meer dan geen geld hebben.

Sterke Verhalen, Diepe Dialogen werd een indrukwekkende middag met persoonlijke, gevoelige levensverhalen. Vier ervaringsdeskundigen vertelden open over de moeilijke, ingewikkelde weg die ze hebben afgelegd. Ze spraken over armoede, verslaving, schulden, eenzaamheid, dakloosheid, gebrek aan liefde, schaamte. Over patronen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Over het durven vragen van hulp, niet alleen aan professionals maar ook aan mensen die misschien toevallig jouw pad kruisen.

Niet gezien worden

De nu 46-jarige Bibi leerde al heel jong wat armoede is. Er waren voor haar als klein meisje geen cadeautjes tijdens Sinterklaas, geen nieuwe kleding. “Ik wilde liever niet gezien worden. Ik was eenzaam.” Bibi was drie jaar lang dakloos, maar krabbelde op nadat ze de liefde vond bij Soheel. Ín de daklozenopvang. “Voor het eerst stond er iemand naast mij. Dat is zo belangrijk.” Haar zelfvertrouwen groeide en ze behaalde diploma’s, waar ze met recht trots op is. Ze werkt tegenwoordig als buddy en ervaringsdeskundige. “Ik heb nu mensen om mij heen die mij laten voelen dat ik er echt toe doe.”

Emotioneel misbruik

Ook Annamaria (56) is geboren in armoede. Het ging in haar familie van generatie op generatie. “Ik was me er eigenlijk niet van bewust omdat ik niet beter wist.” Ze kreeg te maken met narcistisch misbruik -langdurig emotioneel misbruik- en werd blootgesteld aan onder andere geestelijke en emotionele armoede. “Ik heb als kind nooit geweten wat veiligheid was.”
Ervaringsdeskundige Dennis sprak hoopvol: “Ik heb geleerd dat het nooit te laat is om nog wat van je leven te maken. Elke persoon heeft talenten en krachten. Ga ernaar op zoek. Zoek mensen die jou daarbij kunnen helpen. En kies de juiste vrienden. Het is niet stoer om mee te lopen, maar juist stoer om dat niet te doen.”

Adviezen

Adviezen die de ervaringsdeskundigen de professionals meegaven: “Luister en wimpel zaken niet weg. Zie de mens en niet het probleem. Denk als professional minder na, ga op je gevoel af. En vul het als professional niet voor ons in.”

Een van de aanwezigen was wethouder Joop Slomp. Hij liet weten onder de indruk te zijn van de levensverhalen en toonde zijn bewondering voor de openheid van de ervaringsdeskundigen. “Jullie laten zien dat jullie levensverhalen sterke verhalen zijn. Mooi dat we daarvan kunnen leren. Het gaat erom we de systeemwereld en de belevingswereld van de mensen bij elkaar te brengen Er zijn al mooie voorbeelden van dat dit is gelukt.” Tekenaar Wietske Westra maakte een mooie praatplaat.

Stichting VoorDoor

Deze middag werd voor het eerst ook de Zo-Kan-Het-Ook-award uitgereikt. Met deze award zet kenniscentrum CMO-STAMM een persoon of organisatie in het zonnetje die een belangrijke bijdrage levert aan het bestrijden van armoede. De award ging naar Tiny Meijer van de stichting VoorDoor uit Wildervank. De award bestaat uit een bronzen beeld. Daarnaast ontving ze een cheque van 500 euro. Tiny biedt samen met haar man in een oud bedrijfspand achter hun woning een huiskamer voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Samen eten, samen een spelletje doen, samen zijn zonder oordeel, daar draait het om. Tiny was zichtbaar geëmotioneerd door de waardering voor haar burgerinitiatief.
De organisatie van Sterke Verhalen, Diepe Dialogen was in handen van CMO-STAMM in samenwerking met het programma Kansrijk opgroeien van de gemeente Coevorden.

Bron: gemeente Coevorden