Coevorden – Aan het programma van Vrouwendag Coevorden op zondag 7 maart is een element toegevoegd. Die dag is er een live-uitzending op streekomroep ZO!34 vanuit De Fabriek van Theater Hofpoort. Het programma is georganiseerd door Vrouwendag Coevorden. Samen met de gemeente wordt steun betuigd aan de sterke vrouwen in partnerstad Brest in Wit-Rusland (Belarus).

Er vinden daar al ruim tweehonderd dagen lang protesten plaats die hardhandig worden neergeslagen. Steeds weer komen verschrikkelijke verhalen naar boven van mishandelde demonstranten. Vrouwen hebben een belangrijke rol gespeeld en spelen dat nog steeds in deze protesten. Daarnaast wordt de oppositie die opkomt voor democratie en vrijheid aangevoerd door drie vrouwen.

Foto’s

Vrouwen uit Coevorden kunnen een foto van zichzelf aanleveren met daarop het liefst de kleuren rood en wit zichtbaar, terwijl zij met hun handen een hartje vormen. De foto’s worden gebruikt in een filmpje, dat gedeeld wordt via diverse (social) media. Met het insturen van de foto geeft u toestemming dat deze hiervoor gebruikt mag worden. Tot uiterlijk zondag 28 februari kunnen de foto’s worden ingestuurd door plaatsing onder het bericht op Facebook (zie hieronder) of een privébericht.

Sterke vrouwen staan centraal op zondag 7 maart in het kader van Internationale Vrouwendag. Er zijn heel wat sterke vrouwen die het verschil maken, zowel in het verleden als het heden. Inmiddels is een video gemaakt door Jur Wiersema, waarin een aantal sterke vrouwen is te zien: Simone Kempees, Marianna Sanders-Frank, Joke Veltman, Sara Zilverberg-Krammer, Andrea Gulden, Aleida Kramer, José Schlepers, Martha de Reiger en Irene van Telgen.

Programma

Het programma op zondag 7 maart voor de uitzending ziet er als volgt uit: lezing over Joodse vrouwen door Judith van Weperen; interview door Esselien de Groot met schrijfster Judith Koelemeijer; Flamenco-dansoptreden van Conchita Boon; korte interviews met een aantal hedendaagse sterke vrouwen door Esselien de Groot; lezing Frida Kahlo door hoofdconservator van het Drents Museum Annemiek Rens; aandacht voor Belarus. De uitzending begint om 14.00 uur en duurt ruim een uur.

Organisatie

De organisatie van de Vrouwendag bestaat uit vertegenwoordigers van Stedelijk Museum Coevorden, Synagoge Coevorden, Home Start, Bibliotheek Coevorden en Theater Hofpoort. De activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Coevorden.

Tentoonstelling

De sterke vrouwen van Coevorden die in de film worden vertoond, krijgen bovendien een podium op de Weeshuisweide. Daar is vanaf maandag 1 maart een tentoonstelling te zien over deze Coevorder sterke vrouwen. Op deze manier kunnen bezoekers het verhaal van de vrouwen lezen. De borden blijven de hele maand staan.