Benneveld/Aalden/Zweeloo – Aankomend weekend, zaterdag 10 en zondag 11 september is het ‘Cultuurpad-in-de-kijkerweekend’ in Benneveld, Aalden en Zweeloo. Er is een omvangrijk programma met culturele activiteiten in het kader van Culturele Gemeente Coevorden.

Kunstproject

In het kerkje van Zweeloo is beide dagen ‘Project 1296’ te zien. Het is een kunstproject van Sjoerd Visser (met roots in Zweeloo), ontstaan uit het idee dat met vier dobbelstenen in theorie 1296 cijfercombinaties mogelijk zijn. Dat heeft Visser vertaald door op 1296 plekken beschilderde blokken neer te zetten en te fotograferen, met name in zijn directe woonomgeving, Nieuwegein. Verder toont hij schilderijen en foto’s met als thema ‘Different walls and landscapes’. Kinderen kunnen kubussen versieren. De maker van het mooiste exemplaar krijgt een prijsje. Verder is er een dobbelstenen-spreekwoordenquiz voor kinderen én ouders met een prijsje voor de goede inzendingen.

Irene Visser uit Zweeloo, de zus van Sjoerd, verzorgt elk heel uur miniconcerten op het orgel, dat in 1904 gebouwd werd door Jan Proper.

Open dag De Spil

In dorpshuis De Spil aan het Eswegje 3 in Zweeloo is zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur een open dag. Sweelodie treedt er om 14.00 uur op. Daarnaast presenteren diverse verenigingen zich, waaronder de Sweelsingers, de toneelvereniging, De Loozangers, Sweelodie, de kaartclub, de handwerkclub, Historische Vereniging Zweeloo en muziekvereniging BOM. Tevens is er een expositie van werk van lokale kunstschilders.

Buitenschilderdag

De jaarlijkse buitenschilderdag van Tourist Info is op zaterdag 10 september in Oud-Aalden en bij de Jantina Hellingmolen. Er wordt geschilderd van 11.00 tot 15.00 uur. Daarna is er vanaf 15.30 uur een eindpresentatie in de ontmoetingsruimte van De Drieklank aan de Kerkstraat in Aalden. De kerk is de hele dag open en daar is een foto-expositie van Hans Jansen en zijn foto’s en liturgische bloemschikken te zien.

Monumentendagen

Op zaterdag 10 en zondag 11 september zijn bovendien de Open Monumentendagen. De Jantina Hellingmolen, een korenmolen uit 1891, is beide dagen geopend en in bedrijf. Ook zijn geopend De Waog met historische gereedschappen en een weegbrug in Oud Aalden, het kerkje van Zweeloo en de smederij aan de Kruisstraat in Zweeloo.

Folk veur Volk

Op zaterdag 10 september is er om 11.00 uur een activiteit van Folk veur Volk bij De Korenhof in Aalden. Daar treedt Opa’s kunstgebit’ op.

Markt Benneveld

Op de Brink in Benneveld wordt zondag 11 september van 13.00 tot 17.00 uur een feestelijke markt gehouden. Tijdens deze markt toont een aantal inwoners van Benneveld wat ze doen op het gebied van kunstzinnige activiteiten: schliderijen, quilts, wolproducten, bloemsierkunst, mode en het maken van muziek. Sprekers vertellen over de historie van de brink, diverse appelrassen en de functie van bijen. Ook zijn er schapen en paarden te bewonderen in en rondom Benneveld.

Aalden

Op zondag 11 september zijn er allerlei activiteiten rond de Jantina Hellingmolen in Aalden. Er zijn activiteiten als het drukken met een linosnede, het maken van een eigen kunstwerk en het bedrukken van een T-shirt of tasje. Er staat een kleine cadeautjeskar, er is ijs van de lokale ijsmaker en bezoekers kunnen kijken naar het blokgooienspel. Natuurlijk kan een kijkje worden genomen in de molen en wordt een minitentoonstelling van poppen gehouden. Muziek staat ook op het programma.

Schrijverscollectief

In grand café LiBo aan de Aelderstraat 6 in Aalden presenteert het Schrijverscollectief A t/m Z zowel zaterdag als zondag van 14.00 tot 17.00 uur het gezamenlijk werk ‘Het verborgen pad’ en eigen boeken. Zie hiervoor de link onderaan dit artikel.

Activiteiten in de horeca en galeries

In het Hoes van Hol-An aan Oud Aalden 11 in Aalden is er op zaterdag 10 september een verhalenverteller. In Herberg de Aelderstroom is er muziek van The Magnolians op zondagmiddag. In Bistro Tante Sweel aan de Hoofdstraat in Zweeloo zijn er diverse exposities en er zijn galeries geopend en wel van: Aelderhooghe, edelsmid Joke Holwarda; Koemarsendrift 4, Oud Aalden; keramiste Patty Ament, Kruisstraat 7, Zweeloo; Atelier Bert Robben, kunstschilder, Kruisstraat 25, Zweeloo; Kunstenaarsherberg, Hoofdstraat 15, Zweeloo; zomerexpositie KunstKring Zweeloo; El Papel Kunstgalerie, Hoofdstraat 3. Zweeloo.

Kinderen kunnen gaan vilten bij Corina van der Weerden bij De Waog.

Cultuurpad

Het weekend staat in het teken van het Cultuurpad van Coevorden Culturele Gemeente 2021-2022. De nadruk ligt op de trajecten in en rond Zweeloo, Aalden en Benneveld. Wandelaars kunnen een bezoek brengen aan alle activiteiten. De trajecten van het cultuurpad zijn Benneveld-Aalden, 5,2 km, en Aalden-Zweeloo, 5,7 km. De wandelingen zijn online beschikbaar via welkomincoevorden.nl/cultuurpad. Het wandelboekje is voor 9,95 euro te koop bij de kantoren van Tourist Info in de gemeente. Met inzet van vrijwilligers uit alle dorpen en de stad in de gemeente Coevorden is een langeafstandswandeling van meer dan 200 kilometer uitgezet. Het Cultuurpad ‘Van De Kiel tot Steenwijksmoer’ bestaat uit 23 trajecten.

Lees ook:

Schrijverscollectief presenteert ‘Het verborgen pad’