Ik heb niets tegen de Grand Prix en het is mooi dat Max Verstappen heeft gewonnen. Ik gun iedereen zijn plezier. Maar wat er zou gebeuren: dat kon je op je vingers natellen.

Ik ben zeker geen corona-ontkenner -heb in de omgeving diverse ernstige verhalen gehoord- en ik ben geen demonstrant.

En ja, ik heb me laten vaccineren. Dat betekent niet dat ik angst heb en dat betekent ook niet, dat ik zomaar doe wat er wordt voorgeschoteld. Ik heb me aan de coronaregels gehouden, in grote lijnen was ik het daarmee wel eens. Al vind ik dat de huidige aanpak hier en daar wat begint te schuren.

Ik heb ook niet steeds naar de overheid gewezen, want iedereen heeft zijn//haar eigen verantwoordelijkheid. Ik heb meegeleefd met onder andere de horeca en de culturele sector. De diverse festivals als Sweelpop, Coevorden gaat los, Pearl Village & Weijdepop konden niet doorgaan. Het theater moest steeds weer de plannen omgooien. Er was volop hectiek, waarin veel meer mensen werden getroffen. Het is nog even afwachten op Dwarspop in oktober kan doorgaan. De organisatie van de Ganzenmarkt gaat er vooralsnog van uit, dat het evenement in november doorgaat. Ik vind wel, dat Gees erg snel was met het afblazen van ‘Gees in Wintersfeer’.

Dit weekend zou het Theatertuinfeest en het Smokers- en Bierfestival op de Weeshuisweide plaatsvinden. Dat werd afgeblazen en enkele onderdelen vonden elders plaats. Achteraf gezien had dat heel goed kunnen doorgaan. Vertel mij eens wat het verschil is tussen evenementen als de Grand Prix en de festivals. Bovendien trekken vele festivals echt geen 70.000 mensen per dag.

Ik had mijn twijfels bij de Fieldlab-evenementen. Die moesten duidelijk maken hoe bezoekers zich in verschillende situaties gedragen, “zodat organisatoren weten hoe ze veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit kunnen organiseren.” Dat ging blijkbaar wel op voor Zandvoort. In België hebben ze dergelijke evenementen ook gehouden en daar kan inmiddels veel meer dan in Nederland.

“Drukte beheersbaar”

Ik gun het Zandvoort en de bezoekers, dat de races mochten doorgaan met 70.000 (!) bezoekers per dag en een camping. Maar onbegrijpelijk is het wel. Het zou gaan om een geplaceerd evenement, dus dat betekent dat iedereen een vaste zitplaats zou hebben. Je kon tevoren op je vingers natellen, dat dat niet zou lukken. Mensen moeten naar het toilet, willen graag wat te eten en te drinken en gaan zeker staan en juichen bij spannende en mooie momenten. Dat was toch zeker te voorzien!

Verbaasd was ik over de uitermate positieve reactie van de burgemeester van Zandvoort. De drukte zou beheersbaar zijn, de organisatie heeft er goed op ingespeeld en meer van dat soort termen. Tegen beter weten in, vind ik. Iedereen kon toch de beelden zien? Al worden de media er simpelweg van beschuldigd, dat zij fake nieuws brengen.

Geen dictatuur

Vandaag, zondag 5 september, was er een demonstratie in Amsterdam tegen de coronamaatregelen, met name tegen vaccinatiebewijzen en testen. Er werd wat geroepen over dictatuur, ongelijkheid, discriminatie. Baudet stelde eenvoudigweg, dat vaccinaties niet helpen. Hoe weet hij dat zo stellig? Maar goed, we hebben vrijheid van meningsuiting en eigen verantwoordelijkheid. Het is niet aan mij om meningen te bestrijden. Maar praat niet over dictatuur, kijk dan eens naar een paar andere landen.

Het schuurt niet, het wringt

De gemeente Amsterdam riep op om niet meer naar de demonstratie te komen vanwege grote drukte. En, om met de woorden van Hugo de Jonge te spreken, “dat schuurt een beetje”. Even verderop is van alles mogelijk en buiten Zandvoort kan er nagenoeg niets. Het schuurt niet een beetje, het wringt enorm. Termen als “een verkeerde inschatting” zijn niet meer van toepassing. Dit kon iedereen voorspellen. Nu Zandvoort kon doorgaan, gaan mensen zich roeren. Het werkt ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ in de hand, al is dat niet de oplossing.