Coevorden – “Langeland-Borgman is een installatiebureau met vele diensten, voornamelijk gericht op de particuliere markt en woningcorporaties. “Wij werken van A tot Z”, vertelt Yvonne Baks, officemanager/HR. “We doen verbouwingen, renovatie, dakwerk, kleine klusjes, verwarming, het exclusieve segment bij nieuwbouw en nog veel meer.”

“Denk vooral ook aan duurzame en energiebesparende oplossingen. Dan gaat het om installaties voor terugwinning van warmte, warmtepompen, airconditioning, zonnepanelen en ledverlichting. Andere diensten zijn loodgieterswerk, dakbedekking, domotica en datanetwerken”, aldus Yvonne. De werkzaamheden zijn met name gericht op de particuliere markt, woningcorporaties, zorginstellingen, overheid en utiliteit.

Ontwikkeling

Het bedrijf werd in 1917, ruim een eeuw geleden dus, opgericht door F. Langeland en was tot 2000 gevestigd aan de Rijnsestraat in het centrum van Coevorden. In 1974 nam W. Borgman het bedrijf over en werd de naam Langeland-Borgman. In 1990 droeg hij het bedrijf over aan zoon John, die nog steeds directeur is. In 2016 werd Peter Mulder voor 50 procent mede-eigenaar. Mulder werkt al sinds 1997 in het bedrijf, eerst als elektromonteur en projectleider. In de loop der jaren groeide het bedrijf gestaag en het bedrijfspand werd te klein. Daarom verhuisde het bedrijf naar het huidige adres aan de Krimweg in Coevorden. In 2017 werd het elektrabedrijf Langeland & Zoon overgenomen en in 2021 werd een nevenvestiging geopend in Hoogeveen.

Yvonne vertelt, dat Langeland-Borgman echt een familiebedrijf is. Ze lacht: “Mijn moeder werkte hier jarenlang. Ik zat vijf jaar geleden net tussen twee banen in en kon haar werk overnemen. Dus ook dat blijft in de familie. Toen ik begon, werkten er 25 personen. Nu zitten we op zo’n 55 medewerkers, maar de gemoedelijke sfeer blijft. Het wij-gevoel heerst. Bovendien hebben we veel vakkennis. Het zijn drukke tijden, zeker door de energietransitie.”

Medewerkers welkom

De eigenaren van het bedrijf, John Borgman en Peter Mulder, schuiven even aan. Net als in vele andere branches is ook hier een tekort aan personeel. “Wie een beetje affiniteit met techniek heeft, is welkom”, laat Peter weten. “We leiden de mensen zelf op. Zo hebben we bijvoorbeeld een voormalig automonteur en chef-kok in dienst.” Het bedrijf investeert ook in de jeugd. John: “Er zijn hier nu zo’n tien leerlingen, die bezig zijn met het BBLtraject. Die doen hun opleiding bij het Regionaal Techniekcentrum (RTC) in Hardenberg en werken hier.”

Mooiste vak

Beide mannen hebben wel goede hoop voor de toekomst. Peter: “Er is een kentering gaande in het onderwijs. We hebben meegedaan aan de Dag van de Techniek op De Nieuwe Veste. Steeds meer kinderen hebben interesse in techniek. Dat is toch het mooiste vak: je kunt van niets iets maken. Dat is dankbaar werk.”

John vindt het spijtig, dat het oude ambacht langzamerhand verdwijnt door nieuwe technieken. “Wel blijven we natuurlijk continu op de hoogte via scholing en bijscholing, want je moet wel kennis van zaken hebben.” Hij voegt eraan toe, dat alle mensen op kantoor op de werkvloer actief zijn geweest. Dat is een groot voordeel.

Meer dan werk alleen

John benadrukt dat het gemoedelijke karakter van het bedrijf is gebleven. “Er is meer dan werk alleen. We weten wat er thuis speelt en als het nodig is, helpen we mensen. Alle deuren staan bij ons open. En: niet meedenken is hier verboden. Natuurlijk moet je overal werken, maar het leven is te kort om geen plezier te hebben. Wij nemen geen blad voor de mond. Als er wat is: blijf er niet mee rondlopen, je doet iedereen tekort, anderen én jezelf.” Het uitgangspunt van beide heren is: “Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven.”

Gemoedelijk

Henri Roelofs heeft net de overstap gemaakt van de werkvloer naar kantoor. “Ik zit al 22 jaar in het vak. Vijf jaar geleden begon ik hier als elektricien, was loodgieter en servicemonteur. Nu begin ik als projectleider. Dus nu ga ik het werk opnemen, calculeren en aansturen. Ja, dat is wel anders, ik begin als het ware opnieuw.” Henri waardeert de gemoedelijkheid in het bedrijf. “Niemand voelt zich meer dan de ander, zo ervaar ik het. Dat heb ik wel anders meegemaakt. En mocht er wat zijn, dan wordt het snel opgelost. Ook richting klanten zijn we gemoedelijk.”

“Wij zijn één familie”

Bas Schlepers is ook projectleider. “Henri neemt mijn functie over, ik ga mij voornamelijk richten op verduurzaming. “Wat eerder wel eens aan de orde kwam, speelt nu de hoofdrol. Daardoor is het hele vak in een paar jaar tijd erg veranderd. Het draait nu om warmtepompen, zonnepanelen, ventilatie, bestaande installaties optimaliseren en adviesgesprekken.” Bas werkt al sinds 1994 bij het bedrijf, rechtstreeks vanaf de lts. “Het bedrijf is dan wel groter geworden, maar de sfeer is hetzelfde. We vormen één familie, zo voelt het echt. Het verloop van het personeel is gering, dat zegt genoeg over het bedrijf.”

Langeland-Borgman

Krimweg 34B, Coevorden

tel. 0524 – 51 28 86

info@langelandborgman.nl

www.langelandborgman.nl

Hoofdfoto: John Borgman (rechts) en Peter Mulder.