Sleen – Vele belangstellenden gingen vanmiddag naar de Ontmoetingskerk aan de De Koepen in Sleen, die is ingericht als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De kerk is klaar om er 25 vluchtelingen op te vangen, vanmiddag kon een kijkje worden genomen. Er is alom waardering voor het initiatief vanuit de kerk om op voor opvang te zorgen. “Het is een geweldig initiatief. Wij zijn het er helemaal mee eens”, aldus een echtpaar uit Sleen.

De laatste weken is hard gewerkt om de kerk geschikt te maken voor de opvang. Leden van de Protestantse Gemeente Sleen, andere vrijwilligers, de aannemers en medewerkers van de gemeente zorgden ervoor. Er zijn wandjes geplaatst, de slaapkamers zijn ingericht, er is gezorgd voor sanitaire voorzieningen. De keuken is klaar en er staan wasmachines. Ook zijn houdbare levensmiddelen voorradig.

John de Vegt van de gemeente Coevorden: “Hier kunnen 25 vluchtelingen worden opgevangen. Nu is het wachten op een bericht van de Veiligheidsregio Drenthe dat de eerste vluchtelingen komen. Voor de eerste dagen wordt gezorgd voor eten. Zodra zij zelf leefgeld hebben, kunnen zij inkopen doen en zelf koken.” Hij vertelt, dat er een locatiemanager is en dat er ook een beveiliger aanwezig is als de eerste vluchtelingen komen.

Waar normaliter de kerkdiensten plaatsvinden, is nu een gezamenlijke ruimte ingericht. “De inrichting vullen we verder aan, afhankelijk van welke personen hier komen. Er wordt ook gekeken of er behoefte is aan bepaalde voorzieningen, zoals taalles”, vertelt De Vegt.

Burgemeester Renze Bergsma en wethouder Jeroen Huizing bekeken ook het eindresultaat. “Als wethouder én als inwoner van Sleen”, aldus Huizing, “vind ik het super dat de kerk dit gedaan heeft. Daar word ik blij van. Het is een mooie plek om mensen op te vangen.” André Kolk van de gemeente Coevorden is het hiermee van harte eens.

“In De Wolfskuylen in Gees”, zo liet De Vegt weten, “zijn inmiddels 21 vluchtelingen gearriveerd. Dat is plaats voor dertig personen.”

De derde opvanglocatie komt in de wijk Ossehaar in Coevorden, waar de voorbereidingen in volle gang zijn. Daar is ruimte voor 120 vluchtelingen.

Op www.coevorden.nl/oekraïne staat meer informatie over de opvang van vluchtelingen. Wie vragen heeft kan mailen naar info@coevorden.nl of bellen naar 14-0524.