De Kiel/regio – De coöperatie Zeven Marken Energie in De Kiel is al een jaar bezig met plannen voor het lokaal duurzaam opwekken van energie. Daarvoor zoekt de coöperatie samenwerking met omliggende dorpen. Voorzitter Jaap Ruiter van de coöperatie uit De Kiel, Erik van Eekelen en Jacco Tabak van Dorpsbelang uit Schoonoord en Peter Herdus van Vereniging Plaatselijk Belang uit ‘t Haantje én penningmeester van de coöperatie vertellen over de stand van zaken.

“We werken hard aan een mogelijk project van 320 zonnepanelen op daken. Daarvoor willen we wel graag samenwerking, zodat we meer slagkracht hebben”, aldus Jaap Ruiter. De algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen De Kiel is onlangs unaniem akkoord gegaan met de plannen voor gebiedsuitbreiding. Peter Hardus hoopt van harte dat meer mensen uit ‘t Haantje warmlopen voor het initiatief. Dezelfde geldt voor Wezuperbrug.

Voor het project is inmiddels een locatie beschikbaar. Ruiter: “Dat is op een pand net buiten de gemeentegrens. Dat is mogelijk omdat voor zonnepanelen op daken geen vergunning nodig is. De investering is zo’n 80.000 euro en inmiddels hebben we de helft opgehaald uit het dorp.”

Er wordt gedacht aan meer locaties om zonnepanelen te leggen. Zo gaan de gedachten uit naar het toekomstige MFC en de daken op het bedrijventerrein in Schoonoord.

Meedoen? Graag!

Ruiter vertelt verder dat inwoners al kunnen meedoen voor 100 euro. “Sommigen doen meer of zelfs een veelvoud daarvan. Het is de bedoeling dat wordt geleverd aan het openbare net van Energie van Ons, een organisatie van lokale coöperaties. En we hebben ondersteuning van de provinciale ‘club’ De Drentse Kei.” De looptijd van het project is vijftien jaar tegen een rentepercentage van 4,5 procent.

Wie mee wil doen, kan voor 5 euro per jaar lid worden van de coöperatie. Leden kunnen meepraten, meebeslissen en profiteren van de activiteiten.

Van Eekelen voegt eraan toe: “Er is best veel energiearmoede in gezinnen. Als je lid wordt, kun je lokaal inkopen.” Ruiter laat nog weten dat de coöperatie ook fungeert als wederverkoper. “Bij afname krijgen we een vergoeding.”

Erik van Eekelen vult aan: “Een jaar geleden zijn we in Schoonoord begonnen met een projectgroep energie. We zouden de beschikking krijgen over 2 hectare grond achter de sporthal, maar dat plan gaat niet door. Wij denken aan het opslaan van de energie in warmteaccu’s.” Jacco Tabak”We zijn ook nog zoekende naar mogelijkheden wat betreft de sporthal.”

De coöperatie Zeven Marken Energie is vertegenwoordigd in het Platform Duurzaam Coevorden. Daarnaast zijn er contacten met onder andere Energie van Ons. De Werkgroep Duurzaamheid van de Dorpsbelangen De Kiel ken gebruikmaken van de kennis van energiecoaches.

Wie meer informatie wil, kan mailen naar voorzitter@zevenmarkenenergie.nl. Bovendien staat al veel informatie op de website www.zevenmarkenenergie.nl.

Foto: v.l.n.r. Erik van Eekelen, Peter Hardus, Jaap Ruiter, Jacco Tabak.