Coevorden – De nieuwe centrummanager van Coevorden, Edwin Boomstra, beleefde vandaag zijn eerste officiële werkdag. Hij moest meteen vol aan de bak, want er stonden reeds diverse afspraken op het programma. “Toen ik Coevorden voorbij zag komen met deze functie heb ik direct actie ondernomen. Ik heb geluk dat ik dit mag doen.” Hij heeft inmiddels veel felicitaties mogen ontvangen, ook uit onverwachte hoek.

Tevoren heeft Boomstra vanuit zijn woonplaats Veendam al diverse malen Coevorden bezocht om een beeld te vormen. “Al was Coevorden geen onbekende plek. We hadden in mijn jeugd vakanties in Center Parcs en dan gingen we ook wel naar Coevorden. Drenthe is mij sowieso wel bekend, want zijn moeder kwam uit Assen. Ik heb heel wat tijd in Drenthe doorgebracht.”
Boomstra werkt vooralsnog een dag per week in Coevorden, al is de wens van het bestuur van Centrummanagement en hemzelf gericht op twee dagen. “Het bestuur wil graag continuïteit en die wil ik graag bieden. Ik ben geen hopper, dus dat zit wel goed.”

Eerste indrukken

Wat zijn de eerste indrukken van Boomstra? “Nou”, zegt hij, “laat ik beginnen met een negatief punt. De leegstand viel mij op, vooral in de Gansehof, al is dat geen typisch Coevorder probleem. Wel werd ik erg blij van de knusheid van het centrum met de Markt en het zicht op het Kasteel. Ik houd van levendigheid en die trof ik hier aan.”

De leegstand terugbrengen is dus een speerpunt van Boomstra. “We moeten bovendien kritisch zijn op het winkelaanbod. In mijn eerdere gesprekken van vandaag werden bijvoorbeeld een groentewinkel en snoepwinkel genoemd als gemis in Coevorden. Ook het aanbod van modewinkels werd genoemd.”

Aanbod goed

Boomstra vindt het aanbod in stad Coevorden wel goed. “We moeten wel zorgen, dat winkels blijven. Als mensen op een bepaalde leeftijd stoppen met hun winkel kan het centrummanagement de helpende hand bieden om een overnamekandidaat te vinden. Misschien zijn er ook wel mensen die een winkel willen beginnen, maar niet weten hoe zij dat moeten aanpakken. Ik wil hen hier graag bij helpen. Ik wil best eens kijken naar winkelformules, die in Coevorden een franchisevestiging zouden willen beginnen. Lokale ondernemers zijn van belang, want de gunfactor van consumenten is veel hoger. De beleving is heel anders dan bij grote zaken.”

Dezelfde stip op de horizon

Edwin gelooft meer in kwaliteit dan in kwantiteit. “Ondernemers hebben allemaal dezelfde stip op de horizon, al kan de weg ernaartoe afwijken. We moeten daarin samen de mooiste weg zien te vinden, al kan ik natuurlijk geen wonderen verrichten. Mijn intentie is in ieder geval goed om op één lijn te komen.”

Hij vindt, dat een stad functioneel moet zijn. Hij is dan ook zeker geen tegenstander van autoverkeer in de Friesestraat-Noord, al is dat nog even wachten. “Het zorgt wel voor een bepaalde reuring.” Boomstra wil ook contacten met organisaties buiten het centrum om zo gezamenlijk de schouders eronder te zetten.

Retail en accountancy

De 48-jarige Boomstra, geboren en getogen in Den Helder, heeft een retailachtergrond. “Zo was ik assistent-bedrijfsleider bij Halfords en bedrijfsleider van Marskramer en had een eigen cadeauwinkel. Mijn vrouw en ik woonden een tijdje in Den Helder, maar zij kon er niet wennen. We zijn daarom verhuisd naar haar geboorteplaats Veendam.” Daar nam de carrière van Boomstra een andere wending, want hij kwam in de zaak van zijn schoonvader die een accountantskantoor had. “Mijn vrouw was er accountant. Ik ben naast mijn werk in 2001 begonnen met een mkb-adviesbureau. Ik heb veel mensen begeleid naar het ondernemerschap.”

In 2009 namen Edwin en zijn vrouw het accountantskantoor van zijn schoonvader over met vestigingen in Veendam en Den Helder. “We openden bovendien een vestiging in Assen. Na enige jaren vroeg ik mij af of ik dit mijn hele leven wilde doen.” Het antwoord kwam al snel en het echtpaar Boomstra besloot de kantoren te verkopen. “Mijn vrouw is het onderwijs in gegaan en ik richtte mij op het adviseurschap, het centrummanagement en financieringsvraagstukken. Daar ligt mijn hart, ik word er gelukkig van.”

Foto: Boomstra in de Friesestraat voor zijn kantoor, gevestigd op de bovenetage van de ReadShop.