Sleen – De leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein in Sleen donderdagmiddag het vliegtuigmonument in het Sleenerzand over aan de leerlingen van groep 7. De bijeenkomst stond onder leiding van schooldirecteur Wilma Geuzinge.

In 1988 heeft de school het monument geadopteerd en dat wordt jaarlijks overgedragen. Het monument herinnert aan een neergestorte Engelse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog op de terugweg van een aanval in Duitsland op 14 mei 1943. Het toestel was op de terugweg van een bombardement in Duitsland. De wrakstukken van de bommenwerper kwamen overal in de boswachterij terecht en werden niet allemaal verwijderd. Vijf vrienden verzamelden de restanten van het vliegtuig en sloegen die op in een keet van de boswachterij. In de zomer van 1945 besloten de vrienden met de brokstukken een monument te bouwen op de plaats waar de bommenwerper was neergestort. In de jaren zeventig werd het monument gerestaureerd en in beton gegoten om vernielingen te voorkomen.

Bij de bijeenkomst waren nabestaanden van de vijf vrienden aanwezig, evenals de heer Peter Hires, zoon van Peter Paul Hires, zoon van een Canadese bevrijder die Drenthe heeft helpen bevrijden. Na uitleg over het symbool van de klaproos (poppy) door Laureen en Floor. Het staat met name symbool voor de Eerste Wereldoorlog.

Ysabel droeg vervolgens het gedicht ‘Vriend of vijand’ voor waarna Bram, David, Nienke, Hugo, Thijs, Thomas en Bryan uitleg gaven over de door henzelf gemaakte herdenkingsmonumenten.

Daarna werden de namen van de omgekomen vliegeniers genoemd: Dennis Puddephatt, John Morgan, Melvin Brookes, Lawrence Bolton, George Walton, Ronald Halestrap en Alexander McKillop, allemaal jonge mannen, en legden Bauke en Rosan een krans bij het monument.

Renate Breukelman blies het signaal Taptoe, in Engeland bekend als The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens klonk God save the Queen en las Django een gedicht voor.

“Stel je eens voor”

Namens de gemeente Coevorden sprak wethouder Jeroen Huizing. “Stel je eens voor dat je nooit naar buiten mag vanwege je afkomst. Stel je de angst voor dat ze je ontdekken. Hoe bang zou je zijn? Stel je eens voor hoe bang de bemanning van het vliegtuig is geweest. Stel je voor dat je in Oekraïne woont en dat je moet vluchten. Hoe bang zou je zijn? Wij leven in een land waar je vrij bent en waar je mag zijn wie je bent. Mede dankzij deze mannen is dat mogelijk. Voor ons is vrijheid vanzelfsprekend, maar de dreiging van oorlog komt dichterbij. De samenleving wordt minder tolerant.”

Na een gedicht, voorgedragen door Sofia, kwam de heer Peter Hires aan het woord. Zijn vader was van oorsprong Roemeen, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Canada waar hij later betrokken raakte bij de oorlogshandelingen. Hires had voor alle aanwezigen een poppy meegenomen.

Jenna las een gedicht voor uit het boek ‘Oorlogsverhalen uit Zuidoost-Drenthe’, geschreven door Jan Veenstra uit Coevorden. Alle basisscholen in de gemeente hebben de beschikking over het boek dankzij een subsidie van de gemeente.

Hugo herschreef het Wilhelmus in de taal van nu en droeg dat voor. De bijeenkomst werd besloten met het zingen van het Wilhelmus, begeleid door Renate Breukelman.

Wie wilde, kon mee naar school De Fontein om na te praten en werkstukken van kinderen te bekijken.

Overigens ligt in de nabijheid nog een monument ter ere van piloot E. White. Hij slaagde erin om Noord-Sleen te behoeden voor het neerstorten van een bommenwerper.

Hoofdfoto: Peter Hires aan het woord.