Coevorden – Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) vraagt om het waterverbruik tijdens het spitsuur, van 18.00 tot 20.00 uur, te beperken om de waterdruk op peil te houden.

“Tijdens deze tropische dagen verbruiken we allemaal tientallen liters drinkwater extra per dag. De waterzuivering draait op volle toeren, maar als iedereen tegelijk de kraan opendraait kan de waterdruk bij u thuis minder worden”, staat op de website van WMD.

In Drenthe produceert WMD gemiddeld ruim 80.000 kubieke meter water per dag. Tijdens deze tropische dagen gebruiken we veel meer water. Momenteel wordt bijna 45 procent meer water gebruikt dan op een gemiddelde dag. In 2010 werd een recordhoeveelheid drinkwater omgezet: rond de 134.000 m³ per dag. Dat record wordt vrijwel zeker verbroken.

Het verzoek is om gebruik van drinkwater over de dag te spreiden en onnodig watergebruik tijdens de spitsuren te mijden. “Douche kort en stel minder belangrijke zaken uit, zoals autowassen, sproeien en het gebruik van de wasmachine en vaatwasser. Gebruik de bespaarknop van het toilet.”

“Maar”, aldus de WMD, “blijf voldoende water drinken met dit weer.”