Regio – De verkiezingen voor de Tweede Kamer verlopen dit jaar anders dan anders vanwege de coronamaatregelen. Via de pagina verkiezingen op de gemeentelijke website komt binnenkort meer informatie over de gang van zaken in de gemeente Coevorden. Inmiddels zijn de stempassen verstuurd.

Drie dagen

De verkiezingsdag is woensdag 17 maart. In een beperkt aantal stembureaus per gemeente kunnen kiezers al op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart stemmen. Die dagen zijn vooral voor kiezers uit risicogroepen.

Maatregelen

In de stembureaus worden maatregelen genomen om veilig te kunnen stemmen en het veilig is voor de stembureauleden. Tevoren doen de stembureauleden een gezondheidscheck. Wie hieraan niet voldoet, mag zijn/haar functie niet vervullen. Bij gezondheidsklachten of mogelijke besmetting met het coronavirus mag het stembureau niet in. In de stembureaus wordt erop toegezien dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Kiezers dienen een mondneuskapje te dragen.

Kiezers vanaf 70 jaar

Kiezers, die op de dagen van het stemmen 70 jaar of ouder zijn, krijgen een stempluspas. Zij kunnen in het stemlokaal of per brief stemmen. Zij kunnen ook een volmacht aan een andere kiezer geven. Elke kiezer mag voor maximaal voor drie andere kiezers een volmachtstem uitbrengen.

Wat betreft de zorginstellingen: in een aantal ervan mogen alleen de bewoners en het personeel stemmen.

De stemmen van maandag en dinsdag of de stemmen per brief worden in de loop van woensdag geteld. De stembureaus sluiten woensdag 17 maart om 21.00 uur, waarna de stemmen van die dag worden geteld de uitslagen worden bekendgemaakt.