Hardenberg – “Het is een geslaagde verhuizing, precies volgens plan”, aldus een opgetogen Wouter van der Kam, bestuursvoorzitter van Saxenburgh Zaterdag 19 september werden de patiënten van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis verhuisd naar het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum.

De eerste patiënt, mevrouw Ewa Waligóra, werd feestelijk welkom geheten door Van der Kam. Mevrouw Waligóra werd samen met haar zoontje Antoni, nog maar enkele uren oud, het nieuwe ziekenhuis binnengereden. De familie was buitengewoon vereerd en verrast door de ontvangst. De kersverse ouders waren onder de indruk. Het gaat heel goed met moeder en kind.

Om 12.00 uur arriveerde de laatste patiënt in het Saxenburgh Medisch Centrum. De heer Oelen werd hartelijk verwelkomd door medisch specialisten Ruud Blankenburgh en Bas van Bemmel, verpleegkundigen Manon van Leussen en Elisabeth Helder en projectleider Karin Kerkhof.

“De verhuizing was een goed geoliede operatie, waarbij de veiligheid en continuïteit van kwaliteit van zorg voor onze patiënten te allen tijde voorop stond. Wij hebben de eerste spoedoperatie in een gloednieuwe OK al achter de rug. Ik ben ontzettend blij en trots op alle medisch specialisten, verpleegkundigen en al die andere medewerkers. We hebben het samen gedaan en het is boven verwachting verlopen”, vertelt Van der Kam.

Rutger van Wijk, ingehuurd als programmamanager ingebruikname: “Deze organisatie is zo goed op elkaar ingespeeld dat alles liep zoals verwacht. Daardoor bleven noemenswaardige incidenten uit en de kleine onvolkomenheden konden we direct oplossen. Met elkaar hebben we twee jaar naar dit moment toe gewerkt.”

Het Saxenburgh Medisch Centrum heeft minder bedden dan het oude ziekenhuis. “Het is compacter”, vertelt medisch specialist Ruud Blankenburgh, “maar het biedt qua zorg veel meer, onder andere door nieuwe technieken en integratie van processen. Iemand die bij de huisartsenpost of SEH binnenkomt, hebben we binnen vijf minuten op de IC. Het is maar één deur verder. Dat het werkt is echt gebleken. We kunnen nu veel meer patiënten helpen. Dit is toekomstgerichte zorg van de toekomst.”