Zweeloo/regio – De aftrap van het jaar in het teken Van Gogh Drenthe vond vanochtend plaats met bezoeken aan Hoogeveen, Veenoord/Nieuw-Amsterdam en Zweeloo. Met het Van Gogh-jaar wordt de aandacht gevestigd op het feit, dat Van Gogh 140 jaar geleden in het zuiden van Drenthe verbleef. Vandaag is het 30 maart, de geboortedag van Van Gogh. Hij leefde van 30 maart 1853 tot 29 juli 1890. Hij overleed in Auvers-sur-Oise in Frankrijk.

Tijdens zijn verblijf in deze regio schreef hij aan zijn broer Theo, zijn steun en toeverlaat: “Het is hier zoo gansch en al dat wat ik mooi vind.” Vincent van Gogh ontwikkelde zijn passie voor de schilderkunst in Drenthe. Alle reden om er een bijzonder jaar van te maken.

De ontvangst van genodigden was in De Tamboer in Hoogeveen, waar het gezelschap welkom werd geheten door wethouder Mark Tuit van de gemeente Hoogeveen. Gedeputeerde Nelleke Vedelaar vertelde over het belang van Van Gogh in Drenthe. Daarna was het tijd voor de laatste kwaststreek van een Van Gogh muurschildering op een flatgebouw in de Hoofdstraat.

Gevoel

Per bus ging het gezelschap naar het Van Gogh Huis aan de Van Goghstraat in Veenoord/Nieuw-Amsterdam. Daar sprak wethouder Dewy Leal van de gemeente Emmen. Zij sloot haar korte toespraak af met een quote van Van Gogh: “Hoopvol uitzien naar betere tijden, moet niet alleen louter een gevoel zijn, maar het moet een gevoel zijn, dat zich omzet in een dadelijk doen.”

Voorzitter Helly Stoel van het Van Gogh Huis gaf uitleg over de renovatie, die momenteel gaande is. Het wordt een complete metamorfose, waarbij beleving de hoofdrol speelt. Door middel van een audiovisuele presentatie een indruk krijgen van het leven van Van Gogh. De bestaande kamer waar Van Gogh sliep en werkte blijft intact.

Tot slot van dit bezoek presenteerden gedeputeerde Henk Brink en wethouder Pascal Schrik van de gemeente Emmen vanaf snikke Johannes Veldkamp de eerste uitgaven van de Van Gogh fietsgids uit. Op de fietsroutes zijn doorkijkpanelen te zien om het landschap goed te ervaren.

Zweeloo

Het laatste bezoek was aan het kerkje van Zweeloo waar wethouder Joop Slomp van de gemeente Coevorden zijn waardering uitsprak voor alle inspanningen. Vervolgens werd de landelijke commercial van Van Gogh Drenthe gepresenteerd, waarin Frank Egberink uit Dalen de hand had. Elizabeth Stoit van Marketing Drenthe liet vol trots weten, dat de commercial aanstaande zaterdag om half negen voor het eerst op NPO1 en 2 is te zien.

Martijje Lubbers zong twee nummers, waaronder voor de eerste keer haar nieuwe nummer ‘Wat Vincent zag’. Tot slot werd in Zweeloo nog het kunstwerk ‘Het kerkje van Auvers-sur-Oise’ aan de Kruisstraat/Marktstraat onthuld, gemaakt door de schildersgroepen van Atelier Listes uit Zweeloo.

De campagne Van Gogh Drenthe is een samenwerking tussen de provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, het Drents Museum, Recreatieschap Drenthe, Marketing Drenthe, het Van Gogh Huis Drenthe en Kunstenaarsdorp Zweeloo.

De activiteiten in Zweeloo en directe omgeving staat op een speciale pagina op de website www.kunstenaarsdorpzweeloo.nl. Alle activiteiten in dit jaar in de provincie Drenthe zijn HIER te vinden.