Zweeloo – Margaret Breukink houdt zondag 2 april een lezing in de Kunstenaarsherberg aan de Hoofdstraat 15 in Zweeloo. Het thema is ‘De hoed van Vincent, Van Gogh in Drenthe’.

De lezing begint om 15.00 uur, de herberg is open vanaf 14.30 uur, De entreekosten zijn 10 euro p.p. inclusief consumptie. Reserveren is gewenst. Dat kan via kunstenaarsdorpzweeloo@gmail.com. Na afloop kunnen bezoekers een speciale maaltijd nuttigen bij Bistro Tante Sweel. Reserveren kan via 0591 371959.

In september 1883 vertrok Van Gogh van Den Haag naar Drenthe om er het landschap en het leven van boeren en veenarbeiders vast te leggen. De schilder neemt belangstellenden via zijn brieven mee in een zoektocht naar geluk als mens en succes als kunstenaar.

In de lezing volgen de bezoekers Van Gogh in zijn omzwervingen door het Drenthe van 1883. Op 11 september arriveerde Van Gogh per trein op het station van Hoogeveen. Na enkele weken reisde hij naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Vanuit daar bezocht bij Zweeloo. Van Gogh bleef drie maanden in Drenthe. Van deze korte periode, 140 jaar geleden, is een klein oeuvre bewaard gebleven van schilderijen en tekeningen en een reeks prachtige brieven.

Meer informatie over de activiteiten in Zweeloo en directe omgeving in dit Van Gogh-Jaar staan op de website van Kunstenaarsdorp Zweeloo.

Foto: Robert Oosterbroek.