Coevorden – Oude muziek voor nu’, dat is de slogan van het Margaretha Consort, het ensemble dat op zondag 10 oktober Monteverdi’s Maria Vespers uitvoert in de hervormde kerk in Coevorden. Het concert begint om 15.30 uur.

De Mariavespers is de naam van een verzameling muziekstukken voor zangstemmen en instrumenten. Het is meerstemmige kerkmuziek en wordt Monteverdi’s visitekaartje met eeuwigheidswaarde genoemd. Er wordt wel gezegd dat wat de Matthäus Passion van Bach is voor de protestanten zijn de Maria Vespers van Monteverdi voor de katholieken.

De hervormde kerk wordt gekenmerkt door zijn sobere interieur en superieure akoestiek en is elk jaar de thuisbasis voor vijf zomerse orgelconcerten.

Een kleine twintig jaar nadat de Spanjaarden Coevorden hadden belegerd, werd in 1610 het muziekstuk de Mariavespers in Venetië uitgegeven. Hoe passend is het dat dit prachtige muziekwerk wordt uitgevoerd in de periode dat Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe is. Dankzij de Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld kan het woord Musiceren worden toegevoegd aan de pijlers Verbinden, Verhalen, Versterken en Vieren.

Een indrukwekkende groep musici, twaalf puike solisten en zeventien instrumentalisten die allen de oude, barokke muziek tot in de haarvaten beheersen, worden gedirigeerd door maestro Nicolas Fink, een jonge Zwitser die internationaal al flink aan de weg heeft getimmerd. De artistieke leiding is in handen van Marit Broekroelofs.

In verband met de coronamaatregelen worden niet meer kaarten verkocht dan verantwoord is. Meer informatie staat op de website www.margarethaconsort.nl of kan worden opgevraagd via het mailadres zuidenveldcultureel@gmail.com. De entreekosten zijn 25 euro p.p. (voor de eerste rang 35 euro) en 15 euro voor studenten en houders van het CJP.