Regio – De provincie helpt inwoners en bedrijven die initiatieven ontwikkelen om het landelijk gebied vitaal te houden en de leefbaarheid vergroten. Dit gebeurt sinds 2015 al op tal van plaatsen met de zogeheten LEADER-projecten Zuidoost- en Zuidwest-Drenthe. Om ook dit jaar nieuwe projecten te ondersteunen stellen Gedeputeerde Staten per LEADER-gebied 650.000 euro subsidie beschikbaar. De helft van dit bedrag komt uit het Europese subsidiefonds POP3+, de andere helft legt de provincie zelf op tafel.

LEADER is een Europees subsidie-, kennis- en actieprogramma om de leefbaarheid en economie van het platteland te stimuleren. Het is voor en van de regio, waarbij bewoners, ondernemers en overheden samen werken aan vernieuwende ideeën.

Zo gingen eerder al forse bedragen naar Playground Poppenhare in Coevorden, Steenwijksmoer, Dalen, Oosterhesselen en de verenigingen in Sleen.

Gedeputeerde Henk Jumelet ziet dat er met LEADER veel mooie en nieuwe activiteiten op het Drentse platteland ontstaan, die zelf ook weer zorgen voor andere ontwikkelingen. “Het is belangrijk voor de lokale economie en de leefbaarheid om voortdurend te innoveren en onderscheiden. De ideeën zijn er vaak al, maar het ontbreekt, door alle dagelijkse drukte, vooral aan tijd om het verder concreet uit te werken. Daarvoor is LEADER dan ook bedoeld: hiermee kun je als inwoner of ondernemer net dat extra stapje zetten om die ontwikkeling goed in gang te zetten. En daarmee blijft Drenthe aantrekkelijk voor inwoners en toeristen.”

Voor LEADER-Zuidoost-Drenthe kunnen aanvragen voor nieuwe projecten dit jaar ingediend worden van 9 mei (9.00 uur) tot en met 12 september (17.00 uur).

Meer informatie staat op www.leaderzuidoostdrenthe.nl.