Regio – De Hondsrug Unesco Geopark heeft een bijzondere fietsroute: de ‘Toer langs de boer’. De route van 41 kilometer voert langs sporen van prehistorische landbouw, middeleeuwse boerendorpen, door het esdorpenlandschap, langs beekdalen en heidevelden. Onderweg kunnen boerderijen worden bezocht en de route gaat langs een aantal hunebedden.

De routebeschrijving is HIER te downloaden en kan worden verkregen in de Tourist Informatiepunten van Magisch Drenthe in de gemeente Coevorden.

De route heeft als startpunt museumboerderij De Nabershof aan het Noordeind 21 in Emmen. Elders aan de route beginnen kan natuurlijk ook.

Vanaf Emmen gaat de route eerst naar Noord-Sleen, waar de boerenbedrijven Weitkamp en Hilhorst zijn te bezoeken. Als de beachvlag met ‘Welkom’ buiten staat, is de boer telefonisch bereikbaar (het nummer staat op het bord bij de locatie) en kan dan een rondleiding geven.

De route gaat verder via ‘t kraterbosje in ‘t Haantje, langs De Kibbelkoele en hunebed De Papeloze Kerk en door het Sleenerzand met de celtic fields, de Galgenberg, en Elsie’s steen. Andere dorpen op de route zijn Zweeloo, Aalden, Oud-Aalden, Benneveld, Sleen, Noord-Sleen (met eventueel) bezoek aan pluimveebedrijf Boes) en langs molen Albertdina om via Westenesch terug te keren in Emmen.

Foto: molen Albertdina in Noord-Sleen (@Esselien de Groot).