Coevorden – Museum Thijnhof aan de Gasthuisstraat gaat van een korte vakantie weer open op vrijdag 12 januari. Er wordt dan een nieuwe expositie geopend met werk van Herman van Hoogdalem, Jeffrey Linker en Jowan Remmig. Gastspreker is kunstenaar Hans Hoekstra. De inloop is vanaf 15.30 uur, de opening is om 16.00 uur. De expositie duurt tot en met zaterdag 30 maart.

Leven en sterven met dementie

Herman van Hoogdalem maakt portretten in woord en beeld van mensen die leven met dementie. Samen met hun geliefden worstelen ze met vragen als ‘Wanneer is het moment dat ik niet meer verder wil, hoe zorg ik dat ik niet te laat ben, mag ik dit mijn partner wel aandoen?’ Huisarts Constance de Vries en kunstenaar Herman van Hoogdalem keken en luisterden. Zij als behandelend arts, hij als portrettist en interviewer. Ze vonden elkaar in hun wens deze mensen een stem en een gezicht te geven. ‘Mag ik gaan’ is een installatie van op transparant papier geschilderde portretten en een documentaire van Wijnand van Velzen. Het is ook de titel van het boek, vormgegeven door Peter Boersma, waarin alle portretten en interviews (hertaald door Ieta Berghuis) staan.

Zwarte draad

Door het werk van Jeffrey Linker loopt geen rode, maar een zwarte draad. De leidraad in zijn werk is namelijk het donker, het zwart. Jeffrey onderzoekt dit donker op verschillende formaten, met verschillende media, op het platte vlak en in ruimtelijke objecten. Houtskool, verf, giethars zijn de materialen waarmee hij werkt. Houtskool heeft vooralsnog zijn voorkeur, het biedt hem een grote mate van vrijheid en hij kan er een effect van fluweel en gelaagde diepte mee scheppen. Als Jeffrey met verf werkt, vult hij hele vlakken met één specifieke behandeling of verftype. Deze vlakken onderscheiden zich van elkaar, door de manier waarop het licht er op valt. Als de beschouwer beweegt, beginnen deze vlakken tot leven te komen en begint de diepte zich te vormen.

Veelzijdig

Jowan Remmig is een veelzijdig kunstenaar die zich niet laat begrenzen door één bepaalde discipline. Hij verzamelt de meest uiteenlopende voorwerpen, variërend van vogelbotjes tot oude teksten, die hem inspireren tot het creëren van een kunstwerk. Hij maakt collages, etsen, steendrukken en werken in olieverf en combineert deze technieken. Structuur en herhaling zijn twee hoofdbegrippen in zijn werk. In deze expositie presenteert hij een serie fotowerken. Momenteel is hij bezig met een combinatie van ornithologie en taxidermie.

Naast de expositie is de vaste collectie te zien met werk van Kees Thijn (oprichter museum, overleden op 8 januari 2023), Jan van den Brink, Marieke Geerlings en Herman Kolker.

Museum Thijnhof is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.