Coevorden – Museum Thijnhof is vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 april gesloten vanwege de opbouw van een nieuwe tentoonstelling. Die is vanaf vrijdag 21 april te zien in het museum aan de Gasthuisstraat. Tot en met zondag 27 augustus wordt werk getoond van Kees Thijn en Fleur Krist (DSG jong). DSG staat voor het Drents Schildersgenootschap.

Kees Thijn

Kees Thijn (1933-2023) was sinds 1966 werkzaam als kunstschilder. In de beginjaren maakte hij figuratieve schilderijen van stillevens, portretten en onderwerpen met een duidelijke relatie met zijn medische beroep en het milieu. Hij voelde zich het meest aangetrokken tot de figuratieve schilderkunst en het oeuvre varieert van realisme, tot schilderijen waarbij eigen symbolen zijn gecombineerd en die leiden tot symbolisch-surrealistische taferelen. Bovendien schilderde hij realistische portretten met symboliek en stillevens. Enkele van zijn werken zijn te koop. Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Coevorden.

Kees Thijn overleed op zondag 8 januari van dit jaar. In 2015 kocht hij de voormalige muziekschool en realiseerde er Museum Thijnhof voor realistische en surrealistische schilderkunst. Inmiddels is Museum Thijnhof uitgegroeid tot een begrip in Coevorden. Hij bracht er zijn eigen collectie onder, maar ook werken van medekunstenaars. Bovendien zijn er steeds wisselende tentoonstellingen.

Fleur Krist

Fleur Krist neemt de bezoekers graag mee in haar eigen wereld vol licht, donker en verbeeldingskracht. “Ik maak 3D opstellingen met spullen die ik in mijn directe omgeving aantref en belicht het met kleuren, waardoor denkbeeldige landschappen ontstaan. Voor mij is het essentieel dat het de fantasie prikkelt en de kijker mee kan nemen naar een ongrijpbare wereld.” Zij werkt haar werelden uit op groot formaat linnen. Zij haalt haar inspiratie uit de game- en filmindustrie, waarmee zij is opgegroeid. “Het creëren van een fantasiewereld waarin je je als mens helemaal in mee kan laten nemen, zowel achter de computer als op het witte doek fascineert mij. Hierbij kun je denken aan de films van Lord of the Rings, Harry Potter en games zoals Ori and the Blind Forest.”

De opening van de expositie is op woensdag 19 april. Na toespraken van voorzitter Monique van Roosmalen van Museum Thijnhof en wethouder Joop Slomp verricht Harry Tupan, directeur van de Drents Museum, de officiële opening. Museum Thijnhof is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.thijnhof.nl.

Foto: Kees Thijn en Harry Tupan tijdens de opening van een expositie in januari 2020.