Coevorden – Dit jaar herdenkt de gemeente Coevorden het Rampjaar 1672 en wordt het Ontzet van Coevorden gevierd met onder andere op donderdag 25 en vrijdag 26 augustus het muziektheater Bommen Berend. Een muzikale belevenis, uitgevoerd door Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en (inter)nationaal bekende solisten. Het stuk speelt zich af op het magazijnencomplex van het ministerie van Defensie in Coevorden.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ is onlangs gestart met de repetities in de Johan Willem Friso Kazerne in Assen. Volgens Roelie Lubbers, initiator van dit evenement en programmaleider Coevorden Culturele Gemeente, is het een bijzonder muziektheaterstuk, gecomponeerd door Jan de Haan. “De compositie zorgt voor een overweldigende muzikale belevenis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma. Drie ervaren solisten spelen en bezingen de scènes in het stuk. De teksten zijn geschreven door Bouke Oldenhof. Hij weet op sensationele wijze woorden te geven aan de ‘Rampjaar’-thema’s als vrijheid van geloof en meningsuiting, hoop, internationale samenwerking, en trots op je afkomst en streek”, vertelt Roelie.

Veelzijdige solisten

De solisten zijn (opera)zanger Nico Wouterse (Bommen Berend), veelzijdig acteur en regisseur Wil van der Meer (generaal Rabenhaupt) en zangeres Céline Janssen (Lambertien) die opera vooral ziet als het nieuwe levenslied. Dan is er nog een vierde man, acteur Jelmer de Groot. Hij speelt vele belangrijke personages, van soldaat tot koning van Engeland. Het publiek zit voortdurend in actie en krijgt -mede door de overrompelende muziek- het gevoel midden in de strijd te zitten.

Het jaar 1672

Het theaterconcert Bommen Berend neemt de toeschouwers mee naar het jaar 1672. In dat jaar voerde Bernhard von Galen, de bisschop van Münster, oorlog in onder andere de steden Coevorden en Groningen. Deze steden kregen door het ontzet onder leiding van generaal Rabenhaupt en door een list van Mijndert van der Thijnen hun vrijheid terug. Von Galen, door het volk Bommen Berend genoemd, droop af. De gebeurtenissen in onze huidige tijd tonen hoe kwetsbaar onze vrijheid is.

Het concert laat zien dat we leren uit de geschiedenis en dat de vele naties, vijanden uit het verleden, nu samen optrekken voor de vrede. Muziek, woorden en zang worden gebruikt als gids en inspiratie om maatschappelijke opgaven mede vorm te geven.

Data en locatie

In Coevorden ervaart de bezoeker echt locatietheater. Op het magazijnencomplex van defensie aan de Nederlands-Duitse grens is een hal speciaal ingericht voor deze unieke voorstelling. Het muziektheater Bommen Berend vindt plaats op donderdag 25 augustus van 20.00 tot 21.30 uur en vrijdag 26 augustus van 14.30 tot 16.00 uur en van 20.00 tot 21.30 uur. De kaarten kosten 16,50 euro per persoon en zijn via deze link te bestellen.

Op zondag 28 augustus zijn er nog twee voorstellingen in SPOT/De Oosterpoort in Groningen van 14.30 tot 16.00 uur en van 19.30 tot 21.00 uur. Voor kaarten: kijk dan hier.

Meer informatie over andere activiteiten in het culturele jaar staat op www.cultureelcoevorden.nl.

Foto: de cast van Bommen Berend.