Coevorden – In de Stadskerk vond zaterdagmiddag een bijeenkomst plaats in het teken de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘De vesting heroverd!’ in Stedelijk Museum Coevorden.

Directeur/conservator Rik Klaucke opende de bijeenkomst en heette iedereen van harte welkom om daarna het woord te geven aan burgemeester Renze Bergsma.

Waardering

“Coevorden is Culturele Gemeente van Drenthe en als een rode draad loopt het 350-jarig Ontzet van Coevorden er doorheen. Denk maar aan het prachtige muziektheater Bommen Berend. Een mooie voorstelling, maar er had iets meer aandacht voor Mijndert van der Thijnen mogen zijn als degene die het plan bedacht, waardoor Coevorden werd bevrijd. Denk daarnaast ook aan de Garnizoensdagen. Ik heb grote waardering voor de organisatie. Dat geldt ook voor Ineke den Hollander die het boek ‘Een Schricklijck Jaar’ schreef.” In zijn toespraak bedankte Bergsma ook stadsgids Lambert Hans voor zijn rondleiding door de stad, die overigens nog een vervolg krijgt.

“Ik hoop”, besloot Bergsma, “dat veel mensen de weg weten te vinden naar het museum. Zowel inwoners van de gemeente als toeristen.”

Kamerkoor

Daarna gaf het Drents Kamerkoor onder leiding van Dick Dijk een miniconcert van oud-Nederlandse liederen, dat naderhand een warm applaus kreeg. Daarna werd het woord gevoerd door Egge Knol, conservator van het Groninger Museum. “Groningen werd net iets eerder bevrijd, toen moest Coevorden nog een paar maanden wachten. Er waren in deze regio veel veenmoerassen, maar in Coevorden kon de doorsteek via zandgronden worden gemaakt. Het verdient een pluim, dat de bevolking in die tijd de broek heeft opgehouden zonder steun van buitenaf.”

Voordracht dichters

Onlangs werd de dichtwedstrijd ‘Ontzet van Coevorden’ gehouden in twee categorieën: tot en met 17 jaar en vanaf 18 jaar. De winnaars van deze wedstrijd zijn Miranda Hulzebosch (37) uit Bergentheim met ‘Meester in hoop’ en Angelique Strijker (16) uit Coevorden met ‘Bommen Berend’. Zij mochten vanmiddag hun winnende gedicht voordragen in de kerk. Rik Klaucke noemde daarnaast de eervolle vermelding voor Herman Roozen uit Coevorden, Stripmaker des Vaderlands, die een centsprent maakte.

Rik Klaucke nodigde daarop iedereen uit om gezamenlijk naar het museum te gaan met begeleiding van de Schutterij van Koeverden en Die Luyden van ‘t Hooge Veene uit Hoogeveen. Daar kon onder het genot van een hapje en een drankje de tentoonstelling worden bekeken.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling ‘De vesting heroverd!’ staat Het Ontzet van Coevorden in 1672 centraal. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met woensdag 15 februari 2023.

Het verhaal over de bevrijding van de stad Coevorden volgens het slimme plan van Mijndert van der Thijnen is vaak verteld, opgevoerd, beschreven en bezongen. Door biezenmatten over de wakken in het ijs van de vestinggracht te leggen, konden de soldaten van het leger van Carl von Rabenhaupt een verrassingsaanval uitvoeren. De mannen van bisschop Bernhard von Galen uit Münster namen de benen en de oranje vlag wapperde weer op het kasteel en de kerken.

De heldenmoed van burgers en soldaten spreekt nog steeds tot de verbeelding. Bevrijding is immers een thema dat ons in alle tijden raakt. Toen zorgde de overwinning voor nieuwe hoop tijdens het Rampjaar. In de tentoonstelling ‘De vesting heroverd! staan het verloop van de strijd en de bevrijding van Coevorden centraal. De actualiteit behandelt vragen over het verdedigen van je eigen vrijheid en wat een conflict met een mens doet. Dit is de tweede tentoonstelling van het tweeluik over het Rampjaar 1672 in het Stedelijk Museum Coevorden.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op de website van het museum.