Coevorden – De activiteiten in het kader van de herdenking en tachtig jaar vrijheid werden ingeluid door de opening van de expositie ‘Lest we forget: Poolse strijdkrachten in Coevorden’. ‘Lest we forget’ staat voor ‘Laten we nooit vergeten’. De expositie duurt tot en met 31 augustus 2025.

“De vrijheid van nu”, aldus museumdirecteur Evelien Wieling, “is een voorrecht. De Polen hadden een groot aandeel in de bevrijding van Drenthe en een groot deel van Groningen.” In haar openingswoord bedankte zij het tentoonstellingsteam, met name Bas Vrenken die als vrijwilliger veel werk heeft verzet.

Nazaten aanwezig

Er waren nazaten aanwezig van één van de bevrijders van Coevorden, Tadeusz Pasdriofski, de families Pasdriofski en Pietrzak. Hij trouwde na de oorlog met Mini Thijssen en bleven in Coevorden. Helaas werden zij niet genoemd bij de opening.

Joop Slomp verrichtte de opening, eerst hield hij een toespraak. “De Poolse jongens vluchtten toen hun land werd overvallen door nazi-Duitsland. In Engeland en Schotland verzamelden zij zich en gingen naar Frankrijk. Er vielen vele slachtoffers in hun strijd, maar zij trokken door naar Nederland.”

Vrijheid

In de tentoonstelling staat de strijd voor vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Een strijd die werd gevoerd door de Canadezen, Amerikanen en Britten en zeker ook door de Polen. In 1945 begonnen Poolse soldaten in Coevorden aan hun bevrijdingsroute door Noord-Nederland.

De 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek speelde een cruciale rol in de bevrijding van Zuidoost-Drenthe. Aan de hand van persoonlijke verhalen, voorwerpen en foto’s wordt in de tentoonstelling aandacht geschonken aan de mensen die het verschil maakten: hun strijd, opoffering en het leven na de oorlog in een nieuw land.

Gedurende de tentoonstelling worden er diverse activiteiten georganiseerd. Actuele informatie staat op de socialemediakanalen van Stedelijk Museum Coevorden en op de website van het museum.

Hoofdfoto: enkele leden van de families Pasdriofski en Pietrzak.