Coevorden – Tachtig professionals uit het basisonderwijs, de jeugdzorg, de kinderopvang, welzijn en andere organisaties kwamen woensdagavond bijeen in De Nieuwe Veste. Zij gingen in gesprek over het terugdringen van laaggeletterdheid.

Eén op de negen inwoners van de gemeente Coevorden is laaggeletterd. De bijeenkomst startte met een lezing van onderzoeksjournalist en boekenschrijver Mark Mieras over het brein. Hij liet zien hoe belangrijk (voor)lezen voor kinderen is en hoe het plezier in taal en verhalen kan worden bevorderd. Daarna gingen deelnemers in groepen uiteen om bij gastsprekers inspiratie op te doen en met elkaar in gesprek te gaan.

Het basisonderwijs en de kinderopvang kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van laaggeletterdheid. Voor medewerkers is vooral het contact met de ouders van belang. Daarover werden allerlei ervaringen uitgewisseld.

Wethouder Jeroen Huizing: “We willen het taboe op laaggeletterdheid doorbreken en de taalvaardigheid van onze inwoners vergroten. Voor mij begint het terugdringen van laaggeletterdheid bij de jeugd. We willen graag met het onderwijs en de kinderopvang inzetten op taalontwikkeling en vergroting van de woordenschat van (jonge) kinderen.”

In het zonnetje

De wethouder zette het team Juf Wilhelmina, dat afgelopen maandag tot Taalheld werd gekozen, in het zonnetje.

Het kennisevenement was een initiatief van de gemeente Coevorden, Brede School SOM, Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Drenthe College, de Bibliotheek en Stichting Lezen & schrijven. Het evenement vond plaats in de landelijke Week van de Alfabetisering, waarop in de gemeente Coevorden met allerlei activiteiten wordt aangehaakt.

Foto’s: gemeente Coevorden