Coevorden – In het synagoge-museum aan de Kerkstraat is de film ‘Sporen van het Joodse leven in Drenthe en omgeving’ te zien. De synagoge is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. De film duurt ongeveer 15 minuten.

Voor de Tweede Wereldoorlog was in Drenthe en de aanpalende Duitse grensstreek sprake van een bloeiend Joods leven. In bijna alle Drentse gemeenten woonden vele tientallen Joodse gezinnen die hun bijdrage leverden aan de plaatselijke gemeenschap, economie en het verenigingsleven. Ze voelden zich thuis in hun woonomgeving tot de inval van het Duitse leger op 10 mei 1940. Daarna werden ze langzaam maar zeker geïsoleerd van hun niet-Joodse mede plaatsgenoten tot de deportatie in de nacht van 2 op 3 oktober 1942. Na de oorlog kwam maar een handvol Joodse Drenten terug uit de onderduik of de concentratiekampen, waarmee een einde kwam aan de Joods-Drentse bevolking.

Ondanks dat de Joodse bevolking verdween en synagogen na de jaren 1950 werden afgebroken of een andere bestemming kregen, zijn nog vele sporen van het bloeiende Joodse leven te zien. Een korte film, met uitleg van Mieke en Hans Zilverberg, twee Joodse mensen van wie de voorouders eeuwenlang in Drenthe en omgeving hebben gewoond en die de Holocaust hebben overleefd, brengt deze sporen in beeld. De film laat de overblijfselen van het Joodse leven zien in Hoogeveen, Meppel, Veenhuizen, Assen, Zuidlaren, Emmen, Coevorden en in het Duitse Emlichheim.

Het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe heeft voor het realiseren van deze film een subsidie van 7.500 euro toegekend aan Stichting Synagoge Coevorden.