Coevorden – Stichting Synagoge Coevorden houdt donderdag 3 oktober de ‘Open Joodse huizen’. Er kan die dag een bezoek worden gebracht aan drie huizen, waarin voor 2 oktober 1942 de Joodse families van Samuel van Coevorden, Hartog Zilverberg en Ernst van Coevorden woonden.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 zijn alle Joden uit Coevorden via het doorgangskamp Westerbork naar vernietigingskampen gestuurd. Omdat het voor de Joodse bevolking belangrijk is dat de namen van de overlevenden genoemd worden en Stichting Synagoge Coevorden stil wil staan bij deze gruwelijke daad, houdt zij deze dag.

Rondleidingen

In de huizen wordt het verhaal van de bewoners verteld en worden foto’s van hen getoond door leden van het 4-mei comité. De rondleidingen starten om 19.00 uur vanaf de synagoge aan de Kerkstraat 36 in Coevorden. De synagoge is open vanaf 18.30 uur. In verband met beperkte ruimte geldt: vol = vol. De Open Joodse Huizen zijn gratis toegankelijk.

Samuël van Coevorden woonde in het eerste huis met zijn vrouw Carolina van Coevorden-van den Berg, hun dochter Betsy en hun zoon Mozes die net twee maanden getrouwd was met Alieda Bollegraf. In het tweede huis woonde de socialist Hartog Zilverberg met zijn vrouw Sara Zilverberg-Krammer en hun twee zoons David en Herman Izak. In het derde huis woonde Ernst van Coevorden en zijn vrouw Rachel van Coevorden-Vos.

Samuël was schilder van beroep en Hartog Zilverberg en Ernst van Coevorden hadden allebei een manufacturenwinkel. Hartog was tevens erg actief in de politiek en zijn vrouw Sara was de dochter van rabbi David Krammer en de eerste onderwijzeres aan de school aan het Stieltjeskanaal. Alleen Sara Zilverberg-Krammer en haar zoon Herman Izak hebben de oorlog overleefd. Sara was ondergedoken en haar zoon Herman Izak heeft twee concentratiekampen en een dodenmars overleefd. De andere mensen zijn ongeveer twee weken na hun deportatie vermoord.

Meer informatie staat op de website van de synagoge.