Coevorden – In de nacht van 2 op 3 oktober is het tachtig jaar geleden dat bijna de gehele Joodse bevolking uit Drenthe is weggevoerd naar de vernietigingskampen in het oosten. Het Synagoge-Museum Coevorden besteedt daar jaarlijks extra aandacht aan. Dit jaar zijn er twee tentoonstellingen ontwikkeld, gewijd aan de voormalige Joodse inwoners van Drenthe. Momenteel zijn de tentoonstellingen ‘Dit waren uw buren’ en ‘Kinderen met een ster’ te zien. Tevens kunnen dan op een ‘zuil’, met eigen telefoon en koptelefoontje, de verhalen van 21 Joodse gezinnen worden beluisterd of gelezen.

De openingstijden van het synagoge-museum zijn van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.synagoge-coevorden.nl.

Dit waren uw buren

In de tentoonstellingsruimte staan 21 huizen opgesteld met foto’s en verhalen van 21 Joods-Drentse gezinnen. Van deze gezinnen zijn ook de genealogieën uitgezocht en van sommige families zijn voorwerpen en documenten te zien.

Via een verhalenzuil zijn de verhalen van deze 21 families te lezen of te beluisteren op de eigen telefoon of tablet, met koptelefoon. Ook is de apparatuur te leen in het museum en zijn koptelefoontjes te koop. Tot slot is op de verhalenzuil nog een verhaal te beluisteren van de commandant van de marechaussee die de Joodse bevolking in Coevorden uit hun huizen heeft gehaald.

Kinderen met een ster

In 1942 woonden in de huidige gemeente Coevorden 36 Joodse kinderen, 33 van hen zijn vermoord tijdens de Holocaust. De tentoonstelling laat vooral aan kinderen zien wat er kan gebeuren als je als ‘anders’ wordt bestempeld. In de Tweede Wereldoorlog gebeurde dat met Joodse kinderen. Zij moesten met een gele ster op hun kleding lopen, mochten niet meer naar hun eigen school en niet meer met hun niet-Joodse vriendjes en vriendinnetjes spelen. Vanaf de tweede helft van 1942 werden de meeste Joodse kinderen, samen met hun ouders, naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor getransporteerd. Daar werden zij vermoord in de gaskamers.

Er is ook een lesbrief voor de groepen 7 en 8 van de basisschool ontwikkeld en daarom is de tentoonstelling ook geschikt voor klassikaal bezoek.