In Drenthe krijgen zestien projecten subsidie van de provincie vanuit de regeling 80 jaar vrijheid. De projecten gaan over allerlei onderwerpen en vinden plaats door de hele provincie. Met de bijdragen aan deze projecten is het beschikbare bedrag van 3 ton in de subsidieregeling vergeven. De regeling is gesloten en er kunnen geen nieuwe aanvragen meer ingediend worden. Voor activiteiten in Coevorden staat nog wel een subsidieregeling open. Klik voor meer informatie hierover op deze link.

De eerste activiteit die subsidie ontvangt, vindt al in januari 2025 plaats. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden van 22 tot en met 27 januari de namen voorgelezen van alle 102.000 Joden, Sinti en Roma die tijdens de Holocaust zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. De andere activiteiten en projecten die subsidie ontvangen, vinden plaats in april en mei. Een van deze projecten is de Liberty Tour in de bevrijdingsweek. Vanuit bivakken in Dalen en Westerbork doen originele voertuigen dagelijks vele steden en dorpen in Drenthe aan om het gevoel van de bevrijding tot leven te brengen. In deze dorpen worden tijdens het bezoek van de voertuigen tal van activiteiten georganiseerd.

Naast het namen lezen en de Liberty Tour krijgt ook het Gevangenismuseum in Veenhuizen een bijdrage voor de tijdelijke tentoonstelling ‘On(t)schuld’ en het Onderduikersmuseum in Nieuwlande voor het verbeelden van het verhaal van onderduikers net na de bevrijding. Andere organisaties die een bijdrage ontvangen voor een project zijn Het Huus van de Taol, Stichting Belevingsbrouwerij, Drents archief, RTV Drenthe, Vocalin Drenthe, Campis, Stichting Cultuurfilms Drenthe, De Evenementenkoepel Meppel, Stichting Westerbork Dorp van de Vrijheid, Stichting Cultuurhuis Hoogeveen, Stichting Luchtoorlog onderzoek Drenthe en Garage TDI.

Start in Coevorden

Van 4 tot en met 13 april rijdt een stoet van tussen de 100 en 150 historische legervoertuigen dagelijks een route die de bevrijders in april 1945 ook hebben gereden. Inmiddels is het maximumaantal deelnemers van 150 reeds bereikt. De start is in Coevorden, waar diverse activiteiten plaatsvinden. Er wordt hard gewerkt om ruimte te bieden ondanks de werkzaamheden in het centrum van de stad. De voertuigen -van jeeps tot tanks, van motoren tot vrachtwagens in alle soorten en maten- zijn afkomstig uit het hele land en zijn eigendom van leden van Keep Them Rolling. De Drenthe Liberty Tour wordt georganiseerd door een noordelijke werkgroep van Keep Them Rolling.

Opzet Drenthe Liberty Tour

Vanuit twee tijdelijke kampementen (bivakken) in Dalen en Westerbork rijden de historische voertuigen, met daarin ruim driehonderd deelnemers, een route langs meer dan dertig Drentse dorpen en steden die allemaal hun eigen activiteiten organiseren, van plechtige herdenkingen, onthullingen van nieuwe monumenten tot uitbundige bevrijdingsfeesten. Veteranen en ook nieuwe generaties worden nadrukkelijk bij de Liberty Tour betrokken. De voorbereidingen zijn in de afrondende fase. De meeste routes liggen vast en met allerlei plaatselijke organisatoren wordt nu gewerkt aan een zo interessant mogelijk programma voor zowel deelnemers.

Samen het verleden herdenken en stilstaan bij hoe waardevol vrede en veiligheid is, dat is het belangrijkste uitgangspunt voor misschien wel de grootste herdenkingstour ooit in Drenthe. Zeker in de huidige tijd met oorlogsgeweld is er het besef hoe kwetsbaar vrijheid kan zijn. Vrijheid en democratie zijn niet vanzelfsprekend en zijn waarden waar we ons voor moeten blijven inzetten.

Foto: Sjoerd Looijenga, Drenthe Liberty Tour.

Zie ook:

Coevorden gaat tachtig jaar vrijheid groots vieren