Coevorden – Naast een vast tarief voor afvalinzameling komt er voor restafval een tarief per container of per vuilniszak onder de naam diftar, gedifferentieerde tarieven. Op de containers voor PMD en GFT komt een strenge controle om vervuiling van afvalstromen tegen te gaan. Dat staat in een collegevoorstel dat wordt behandeld tijdens de vergadering van de raadscommissie op donderdag 10 oktober.

“Een angst bij de invoering van een tarief op restafval is dat deze maatregel een toename van de vervuiling van grondstofstromen tot gevolg heeft en daarmee leidt tot afkeur. In dit scenario gooien inwoners restafval bij grondstofstromen als PMD en GFT om te voorkomen dat zij per lediging of inworp moeten betalen”, zo schrijft het college in het voorstel. “Dit heeft financiële gevolgen, omdat vervuilde afvalstromen worden afgekeurd. Daardoor loopt de gemeente vergoeding mis en moet hogere verwerkingskosten betalen. Die kosten komen voor rekening van de inwoners, omdat de afvalinzameling en -verwerking wordt gedekt uit de opbrengsten van de afvalstoffenheffing.” Daarnaast bestaat de vrees dat het tarief op restafval leidt tot meer bijplaatsingen van afval naast (ondergrondse) containers en afvaldump.

Voor de handhaving worden boa’s, de buitendienst van de gemeente en afvalcoaches van Area Reiniging ingezet.

Alle containers chippen

“Onderdeel van het handhavingsplan is het chippen van de PMD- en GFT-containers. Zo kan containervervuiling worden herleid tot de veroorzaker. Alleen de boa is bevoegd om het afval grondig te doorzoeken om de overtreder te achterhalen; de afvalcoach kan alleen de inhoud onder het deksel bekijken of het gewicht van de container beoordelen. Naar verwachting komen de kosten voor het chippen van de PMD- en GFT-containers uit tussen de 150.000 en 200.000 euro”, zo staat in het collegevoorstel.

Er komt eerst een voorlichtingsperiode zonder strafrechtelijk optreden. Vanaf april kunnen bij het aantreffen van containervervuiling boetes worden uitgeschreven. Een strafrechtelijk optreden volgt als er vaker dan drie keer containervervuiling is geconstateerd.

De complete stukken zijn te lezen via deze link.

Zie ook:

Tarieven afvalinzameling ongewijzigd vastgesteld